Carles Castillo, Raquel Sans i Pau Ricomà, a la seu d'ERC Tarragona

«Una victòria històrica!»: Esquerra troba a les comarques de Tarragona i l'Ebre la clau per governar el país

Els republicans s'imposen al territori amb un marge ampli de més de 10.000 vots | El Sud decanta la balança dins el bloc independentista

«Tarragona és republicana!», exclama una exultant Raquel Sans pocs minuts després de confirmar que els números surten a la casa gran de l'esquerra independentista. Quatre anys després de la irrupció per sorpresa de Ciutadans, el 2021 ha girat definitivament la pàgina i les comarques de Tarragona i de l'Ebre han confiat una sòlida victòria a Esquerra Republicana, la primera des de la recuperació de la democràcia, amb un marge ampli de més de 10.000 vots respecte a qualsevol perseguidor. La demostració és de força.

Tens Telegram? Afegeix-te gratis al canal de TarragonaDigital: les millors fotos i vídeos, les últimes hores i ara també pots comentar! CLICA AQUÍ i apunta't ara, t'esperem!

Ben envoltada per Pau Ricomà i per Carles Castillo, els grans símbols de l'ERC que vol fer-se gran amb un ull al món local i l'altre a la frontera amb el socialisme, a Sans no li ha tremolat la veu a l'hora de fer un discurs netament líder  on reivindica la posició central dels republicans al nou tauler polític de Catalunya. «La d'aquest diumenge és una victòria històrica  a la demarcació de Tarragona», ha celebrat la candidata, «que dona la raó a l'estratègia de la  via àmplia»

La victòria d'ERC a Tarragona, amb cinc diputats, acosta els republicans a la presidència de la Generalitat

Si Esquerra  fa bons els pronòstics i surt de les eleccions del 14-F amb la presidència  de la Generalitat avalada per un pacte entre les forces independentistes, no seria desencertat la subcapitalitat simbòlica del país que fa anys que roman a Girona ara es desplaçarà a les terres tarragonines  en un gir que pocs havien vist venir. La victòria socialista de Barcelona i el triomf de Junts a Lleida  i a Girona  subratllen el valor de Tarragona per als republicans: l'únic territori on ha aconseguit encapçalar la llista de vots al final de la nit.

Carles Castillo, Raquel Sans i Pau Ricomà, a la seu d'ERC Tarragona
La victòria republicana capgira l'escenari polític català des de Tarragona | Àngel Ullate

«Unes noves eleccions han tornat a dir-nos clar que Esquerra Republicana és la  força majoritària a les comarques de Tarragona», ha volgut subratllar la cap de llista, visiblement satisfeta  i plenament conscient de la trajectòria a l'alça a una ERC que ja acumula, a Tarragona, tres victòries consecutives a les tres darreres eleccions nacionals i estatals. No ha estat dia per dissimular l'alegria a la casa republicana, si bé l'eufòria ha quedat del tot diluïda per «la gran preocupació» de l'entrada de VOX  amb força al Parlament, també des de Tarragona. Raquel Sans s'ha compromès a «combatre des de les institucions» l'ideari  ultradretà, que no ha tingut dubtes en titllar directament de «feixista».

Amb cinc diputats  de divuit possibles, Esquerra ha igualat el botí del Nadal de 2017 i s'ha aprofitat de l'hecatombe de Ciutadans, la remuntada a mitges del PSC  i la frenada de Junts per erigir-se com la gran guanyadora  de la nit a les comarques de Tarragona. Ras i curt, les terres del Sud han sonat amb més ressò que mai per confiar als d'Oriol Junqueras  una victòria territorial que, tot sembla indicar, amaga la clau real per governar la resta del país.