Pedro Sanchez i Carmen Calvo, ambdós amb mascareta, parlen al Congrés dels Diputats

Andalusia demana «una resposta d'Estat» a Sánchez en registrar rècord de morts per Covid

En algunes comunitats la situació no sembla anar a millor amb les mesures que s'estan adoptant

Malgrat que en diferents zones d'Espanya sembla que l'expansió del coronavirus entre la població es redueix en els últims dies i fins i tot setmanes, com és el cas de Madrid o Catalunya, la veritat és que encara hi ha comunitats en les quals el virus es troba en plena expansió i les dades no milloren. Ni tan sols s'ha aconseguit, en algunes zones, baixar morts i contagis per covid després d'aplicar mesures restrictives.

És el cas d'Andalusia. La seva taxa actual d'incidència per 100.000 habitants és de 563 en els últims 14 dies, encara que en les zones que pitjor es troben arriba a sobrepassar fins als 1.000, com succeeix actualment a Granada, que compta amb una incidència acumulada de 1.143, uns números que espanten.

Tampoc la situació és molt millor en altres províncies com Jaén, Còrdova o Sevilla, amb incidències acumulades per sobre de la mitjana nacional, concretament amb uns números de 834, 620 i 606 casos per cada 100.000 habitants respectivament.

Així doncs, la situació en diverses zones de la comunitat no s'aconsegueix controlar, tot el contrari, hi ha dades que continuen empitjorant i la situació ja preocupa a la Junta. Aquest dimarts ha estat especialment dur per a Andalusia després que les dades oficials hagin reflectit una suma en la xifra de morts per coronavirus que ha marcat un nou màxim.

En total, en les últimes 24 hores s'haurien registrat a Andalusia fins a 95 noves morts de persones per coronavirus, això fa augmentar el total de morts des de l'inici de la pandèmia en la comunitat fins a les 3.010. Aquesta xifra registrada avui preocupa, ja que es tracta d'un número rècord des que la covid va arribar a Espanya, fins ara no s'havien registrat a Andalusia tantes morts en un sol dia.

Andalusia demana que el Govern actuï

Arran d'aquestes dades, en una compareixença davant la premsa, el conseller de la Presidència, Elías Bendodo, després del Consell de Govern d'avui, ha enviat un missatge clar al Govern de Pedro Sánchez. Demanen una «resposta d'Estat» per a un «problema d'aquesta magnitud».

«Han de posar-se al capdavant i no ocultar-se i passar competències a uns altres per a no cremar-se com està fent Sánchez», ha assegurat Bendodo, afirmant també que és «el que s'està fent als països del nostre entorn». També el conseller de Salut i Famílies, Jesús Aguirre, ha afirmat que la Junta «s'ha limitat a prendre mesures dins del seu àmbit de competència», no obstant això, ha dit contundent que n'hi ha unes altres que «són competència del Govern de la nació».

D'aquesta manera s'ha demanat al Govern de Sánchez prendre cartes en l'assumpte i fer un pas al capdavant en la lluita contra la covid, assegurant Bendodo que ara «Espanya està donant un mal missatge i una mala imatge amb 17 estratègies diferents». Per això, demanen a l'Estat «el màxim d'armes possible per a poder lluitar» contra el virus.

Aguirre demana als andalusos no sortir de casa

«El meu prec als andalusos: responsabilitat i sigueu solidaris com ja es va demostrar durant la primera onada», ha dit Aguirre dirigint-se a la població d'Andalusia. Ha demanat que la gent romangui a les seves cases «el màxim possible» i que si han de sortir sigui exclusivament per a aquelles activitats que siguin «estrictament imprescindibles».

«El que pretenem és alleujar la pressió assistencial a escala de tota Andalusia, però de manera selectiva a Granada, amb una fi primordial, que les hospitalitzacions siguin les menys possibles i, sobretot, salvar vides», ha afirmat en la mateixa roda de premsa. De la mateixa forma ha volgut enviar un missatge als sanitaris agraint la seva «magnífica labor» i recordant la seva gran feina recalcant que «s'estan veient molt pressionats assistencialment» amb l'actual situació.