Els PSC de Reus carrega durament contra la formació del govern local. Les crítiques se centren, principalment, en ERC i en la seva cap de files, la vicealcaldessa Noemí Llauradó. Consideren que ha canviat l'alcaldia de Reus per la presidència de la Diputació en el que qualifiquen d'un moviment «vergonyós».
El govern de la ciutat comença amb presses i malament, a parer del portaveu del PSC local, Andreu Martín. Aquesta tarda en roda de premsa ha repetit les crítiques que ja va fer públiques durant el ple celebrat el 28 de juny per aprovar el cartipàs municipal. Considera, en relació a la urgència de la convocatòria, que «sembla que sigui un ple per fer un cartipàs per ordenar els regidors a la sortida de Completes al vespre, i res més enllà d'això».
«Reus ha estat moneda de canvi»
Pel que fa al paper d'Esquerra en clau local i, en concret, de Noemí Llauradó, Martín el vincula a la presidència de la Diputació assolida aquest matí per la també vicealcaldessa de Reus. «Avui s'ha comprovat que Reus ha estat moneda de canvi d'una negociació sense cap mena de vergonya entre partits polítics suposadament d'àmbit local, territorial i de Barcelona», ha etzibat.
«Ara ja sabem per què han renunciat a l'alcaldia, per què han tornat a fer alcalde al senyor Pellicer, per què han acceptat, un cop més, ser la seva crossa junt amb Ara Reus», ha afegit Martín. El cap de files socialista considera que és aquest l'únic motiu pel qual l'opció d'un pacte entre ERC, PSC i CUP no va arribar a bon port: el pacte d'àmbit català que van evidenciar els republicans.
«Si a Reus no hi ha hagut un govern d'esquerres, no té res a veure amb el posicionament del PSC de Reus ni de Catalunya respecte al 155 ni a qui aquests partits es refereixen com a presos polítics i exiliats», ha sentenciat. «Té a veure amb assolir la presidència de la Diputació, és legítim, però ens mostra la dimensió política que, en aquest moment, té Reus».
Andreu Martín considera que, després que Noemí Llauradó defensés durant la campanya electoral que calia substituir Carles Pellicer de l'alcaldia de Reus, el que ha fet ERC ha estat «jugar amb els seus votants, però també amb la ciutat, i això és vergonyós». Creu que la cap de files republicana «haurà de retre comptes i explicar, algun dia, què ha fet, per què ho ha fet i què no s'ha atrevit a fer i per què».
Justificacions per renunciar a l'alcaldia
Per als socialistes, tant el càrrec de vicealcaldessa com el de presidenta de la Diputació s'han atorgat a Noemí Llauradó com a justificació. «La vicealcaldia era la justificació perquè s'acceptés, per part de la senyora Noemí Llauradó renunciar al que havia demanat: ser alcaldessa els quatre anys». Opina que no devia ser justificació suficient, moment en el qual va entrar en joc la Diputació de Tarragona.
«Era necessari que fos presidenta de la Diputació o presidenta de la comunitat del seu bloc d'edificis com a mínim, d'alguna cosa havia de ser primera presidenta a la història del país», ha carregat Martín. Afegeix, de fet, que tot plegat també buscava «mantenir l'alcaldia de JxC en una ciutat de més de 100.000 habitants, la més gran de Catalunya» amb l'alcaldia en mans del partit postconvergent.
Tant a Reus com a la Diputació —Andreu Martín també és diputat provincial—, el socialista es pregunta quina lleialtat tindran, durant els pròxims quatre anys, els càrrecs electes de JxC i ERC. Apuntant al pacte d'àmbit nacional que ha servit per tancat els acords, dubta si els càrrecs públics es deuran a la ciutat i al territori, o al Govern de la Generalitat i els condicionants dels seus equilibris interns.
La poca representació de l'oposició a les comissions municipals
Durant la mateixa roda de premsa, Andreu Martín ha criticat la poca presència que considera que tindrà l'oposició municipal a les comissions informatives. Ha recordat que no es tracta de poder decantar cap votació, sinó de tenir els recursos humans necessaris per poder fer el seguiment adequat de les qüestions que s'hi tractin.
Fins aquest mandat hi havia tretze representants, i el ple del passat 28 de juny va aprovar que ara en fossin onze. Martín ha remarcat que les votacions que es produeixen es recompten en relació als regidors de cada partit, no als membres presents a la reunió. El nou govern va aprovar que JxR tindria quatre representants, ERC i el PSC dos cadascun i Cs, CUP i Ara Reus, un per cap.
Per als socialistes, la proporció adequada seria mantenir els tretze membres que hi havia fins ara per tal que ERC i el seu partit en sumessin un més cadascun. Principalment perquè «no es pot fer el mateix seguiment amb dos regidors que amb tres». Per altra banda, també, perquè la suma d'ERC i PSC al ple suma dotze, i JxR hi té set regidors. A les comissions, en canvi, la suma dels dos partits només iguala la presència dels neoconvergents.
Per tot plegat, Andreu Martín sentencia que «demostra que, en aquest primer ple hi ha una voluntat preocupant del govern de dificultar la tasca de l'oposició, és un punt de partida molt negatiu». Les crítiques sobre l'organització municipal no han deixat de banda, tampoc, les competències no assignades el dia 28 de juny. Ni Educació, ni Habitatge, ni Medi Ambient tenen cap responsable polític, i les ha assumit l'alcalde.
«No estem pensant en mocions de censura»
Es tracta de les regidories que s'havien ofert a la CUP perquè entrés a govern, i que els socialistes consideren que calia assignar a algun dels membres del govern. Hi sumen, de fet, Comerç, àmbit que fins ara havia quedat sota el paraigua de la Projecció de Ciutat, però que ara podria canviar d'àrea.
que no descartaven una moció de censurasom respectuosos, no estem pensant en mocions de censura ni molt menys»
«Ja vam dir que no pensàvem negociar amb algú que estigui al govern una moció de censura, si algú està al govern i creu que les coses no van bé, que surti del govern i que quan surti parli amb qui creguin convenient», ha sentenciat. La roda de premsa d'aquest dimarts ha servit, també, per presentar Hèctor Fort, sisè regidor socialista que prendrà possessió del càrrec en substitució de Raimon Ferré, que l'hauria assumit si el PSC hagués entrat al govern municipal.