Després del llarg confinament, la societat es veu ara obligada a adaptar-se a la nova normalitat. Durant aquests tres mesos ha estat impossible celebrar festes d'aniversari al costat de familiars o éssers estimats. Ara, amb el final de l'estat d'alarma, tots els esdeveniments i tradicions tornaran, encara que amb precaucions, per evitar possibles riscos de contagi de coronavirus en moments clau, com ara el de bufar les espelmes.
Vicente Blanch, advocat de professió, va assistir a la festa d'aniversari d'un dels seus nebots, on es va adonar del risc de contagi que suposa bufar les espelmes. «Va arribar el moment de bufar les espelmes i tots volien bufar, fins i tot es feien torns i anaven apagant les espelmes fins a deu vegades. Llavors vaig pensar que això no seria molt higiènic, ni saludable», explica Blanch.
En el següent aniversari, l'advocat valencià va decidir provar la seva teoria i va posar un film de plàstic sobre el pastís. «Quan el vam treure, estava ple de saliva i també hi havia restes de cera de les espelmes». En aquest moment, Vicente Blanch va tenir la genial idea de contractar un dissenyador gràfic que desenvolupés un tapapastissos amb petits orificis a la part superior per col·locar les espelmes.
Ja havia patentat la idea de l'artefacte el juny de l'any passat, però es va quedar a mig camí fins al dia que es va decretar l'estat d'alarma. «Vaig pensar que era el moment, perquè tota aquesta trista situació canviaria els hàbits d'higiene en general i, en particular, en el tema dels aniversaris», explica.
Un invent que arrenca amb força
Empès per la gran quantitat d'ERTO que es van donar al seu bufet d'advocats, Vicente va prendre la decisió de localitzar una empresa capaç de fabricar les primeres unitats del teu tapapasissos. «Les vam demanar a finals de març, però amb tota la crisi i el tancament d'empreses s'ha anat endarrerint tot», explica.
En poc temps, l'advocat establert a València n'ha venut 2.000 unitats, a tres euros cadascuna, i ha arribat a un acord amb una cadena de supermercats per a la seva distribució. Fins a la data, Vicente Blanch havia hagut d'assumir íntegrament la gestió i lliurament de les comandes amb el seu propi mitjà de transport.
Les espelmes es col·loquen en uns orificis situats a la part superior del tapapastissos. D'aquesta manera, es poden bufar les espelmes sense la preocupació que caigui saliva sobre el deliciós pastís que es menjaran la resta de convidats. Un altre dels avantatges de l'invent és que l'embolcall compta amb uns adhesius per personalitzar-lo i escriure dedicatòries.
Els aniversaris postcoronavirus
L'invent de Vicente Blanch ha causat gran interès en la població. Algunes residències de la tercera edat han començat a sol·licitar el tapapastissos per celebrar els aniversaris de la gent gran.
«Ara no estan per a moltes festes amb la tràgica situació que estan passant, però m'han dit que quan millori utilitzaran el tapapastissos» confessa l'advocat. De moment, la idea no deixa de créixer i el seu creador aspira que el seu negoci es converteixi en un producte d'ús generalitzat en les festes d'aniversari postcoronavirus. «El meu somni és que quan algú vagi a comprar un pastís, li diguin si el vol amb o sense tapapastissos», explica.