El crític i historiador de l’Art, Francesc Miralles, presentarà el pròxim dimarts 29 de gener (ha quedat ajornat per motius aliens als organitzadors, segons ha informat l'IEV) a les vuit del vespre a la Sala d’actes de l’Institut d’Estudis Vallencs el llibre ‘Anselm Nogués Garcia (1864-1938) L’oblidat escultor de Valls’, una obra del també historiador de l’art Sebastià Sánchez Sauleda que va obtenir l’any 2016 el premi Rodon Giró convocat per la Fundació Ciutat de Valls.
L’autor és llicenciat en història de l’Art per la Universitat de Barcelona i màster en Estudis Avançats en Història de l’Art, i està especialitzat en l’art del segle xix i començament del segle xx (Modernisme i Noucentisme) i en el col·leccionisme d’art. Ha estat també el comissari de l’exposició que sobre l’escultor vallenc Anselm Nogués es pot visitar al Museu de Valls fins el 3 de febrer.
Valls recorda Anselm Nogués, l'escultor 'oblidat' de la ciutat
Anselm Nogués neix al Carrer de la Cort de Valls
Anselm Nogués va néixer al Carrer de la Cort de Valls el 1864, fill de Gabriel Nogués, baster de professió, i de Carolina Garcia. Tot i tractar-se d’una família d’origen humil, els seus interessos per la cultura i l’actualitat els portaren a acollir una tertúlia ben concorreguda a la rebotiga del seu negoci, així com també a comprendre la vocació del fill gran per l’escultura. Aquest es formà a la Llotja de Barcelona i fou deixeble d’Agapit Vallmitjana i de Rossend Nobas. Gràcies a la Diputació de Tarragona i a L’Escola de Belles Arts de Barcelona pot continuar els estudis a París, la gran capital cultural del moment.
190 pàgines dedicades a l’escultor vallenc
El llibre, que forma part de la col·lecció ‘Per conèixer Valls’ de l’Institut d’Estudis Vallencs, consta d’unes 190 pàgines dedicades a l’escultor en les que es recullen tant aspectes de la seva vida (formació, viatges, encàrrecs) com la relació més completa realitzada fins ara de la seva producció artística, el que permet recuperar un nou patrimoni humà per a la ciutat de Valls.