L'Associació d'Alzheimer de Reus i Baix Camp ha engegat, aquest mes de gener, un nou projecte per obrir els seus serveis a tota la comarca del Baix Camp. Portaran un punt d'informació a tots els pobles de la comarca una vegada al mes, per tal que els veïns afectats per la malaltia i els seus familiars puguin aconsellar-se i resoldre tots els dubtes que tinguin. Una de les primeres parades ha estat Almoster, aquest dimarts mateix, i TarragonaDigital ha seguit el funcionament d'aquest nou programa d'ajut.
Municipis solidaris amb l'Alzheimer
La part més institucional del programa recau en els Ajuntaments. Es demana als plenaris municipals que signin una declaració per declarar-se municipi solidari amb l'Alzheimer, un pas que ja han fet alguns dels pobles del Baix Camp. Almoster, després d'haver-ho aprovat al darrer plenari, ho ha formalitzat aquest dimarts. El seu alcalde, Àngel Xifré, explica que «la majoria de municipis hem cregut oportú afegir-nos-hi; pensem que l'Alzheimer és una malaltia que cada cop té més incidència social, sobretot en la gent gran, i cada cop ens trobem gent amb Alzheimer amb menys edat».
A partir d'aquí, l'objectiu últim del projecte és fer una radiografia de la situació a tot l'Estat per poder suplir la falta de polítiques específiques en aquest àmbit. Una de les impulsores del projecte a Reus és Ananda García, psicòloga de l'Associació d'Alzheimer de Reus i Baix Camp. «Això ho fa CEAFA, que és la Confederación Española de Alzheimer, perquè hi hagi força, per explicar a l'Estat la problemàtica que hi ha».
Acompanyar les famílies afectades per la malaltia
«És una malaltia que comporta problemes socials, sobretot a la família, i val la pena que puguem oferir, aquí al poble, un servei per orientar les famílies i els malalts sobre aquesta malaltia», explica Àngel Xifré. Al poble tenen constància de famílies en aquesta situació, tot i que són circumstàncies que solen quedar en l'àmbit privat i, per tant, apunten que segurament hi hagi més veïns afectats del que poden tenir present des del consistori.
Amb aquesta premissa va començar el projecte d'àmbit comarcal. Ananda García explica que «des del servei d'informació que tenim a l'associació vam veure que hi ha moltes persones que tenen dificultats per venir a Reus, i a partir d'aquesta idea va néixer el projecte Baix Camp». «Consisteix en obrir diferents punts d'informació als pobles del Baix Camp per donar assessorament i informació a les persones interessades en les demències», aclareix.
Aniran a cada poble una vegada al mes. En alguns casos, matisa, els pobles amb menys habitants contemplen la possibilitat de derivar els seus veïns al municipi veí amb més població quan ho necessitin. Tot plegat, a llarg termini, ha de servir per «conèixer les necessitats del territori o del poble; després es fa una valoració per entregar a l'alcalde què hem vist, quines necessitats hi ha, i quines propostes podem fer».
Una afectació general amb casos particulars
«Cada persona és un món», sentencia Ananda García. Des de la seva experiència assegura que no es pot generalitzar sobre les necessitats d'informació o assessorament que puguin tenir les persones que s'acostin als punts d'informació. «Des de preguntes sobre la confusió que tenen les persones en llegir un informe, persones que tenen preguntes sobre la llei de dependència, els graus, la discapacitat, preguntes sobre com cuidar els familiars que tenen demència, estratègies que necessiten...».
Un d'aquests casos particulars ha estat el primer a dirigir-se al punt d'informació ubicat a Almoster. El tercer dimarts de cada mes, una professional de l'Associació d'Alzheimer de Reus i Baix Camp serà al consultori mèdic del poble entre dos quarts de deu i les onze del matí per atendre a qui ho necessiti. Aquest dimarts s'hi ha acostat una veïna del poble amb la seva mare, que pateix l'afectació, i que han preferit mantenir-se en l'anonimat.
La filla explica que aquest servei «m'agrada molt, es podrà ajudar a més gent a orientar-nos millor, ho trobo perfecte». En el seu cas, la família es troba en situació d'haver de prendre una decisió de pes. «El moment en el qual estem ens toca prendre una decisió, i és important assessorar-te i que tinguis a algú que et fa costat i t'ajuda a planificar-ho millor tot». «Ara toca fer el pas definitiu», ens explica la veïna d'Almoster, «fins ara ha estat sola, i ara toca continuar acompanyada però amb l'ajuda dels serveis externs, com podria ser anar a un centre de dia».
Un nou centre per tractar l'Alzheimer pioner a Catalunya
L'Associació d'Alzheimer té en marxa un projecte d'expansió dels seus serveis que els portarà a traslladar-se a prop del Santuari de Misericòrdia on podran rebre més pacients dels que ara fan ús de les instal·lacions de la carretera de Castellvell. Es tracta de la instal·lació amb la qual comptarà l'Associació quan acabin les obres, i aquests punts informatius poden servir perquè famílies que no en tenen constància puguin acabar fent-ne ús.
En el cas de l'entitat reusenca, no ofereix només el centre de dia, sinó tot un ampli ventall de serveis per millorar la qualitat de vida de les persones que pateixen Alzheimer i, tant de manera directa com indirecta, també de les seves famílies.