YOUTUBE:

🎥Els millors vídeos i directes al canal de Youtube de CatalunyaDiari. ➡Segueix-nos GRATIS punxant aquí. T'ESPEREM!

L'Antàrtida supera per primera vegada els 20 graus

Els científics van registrar 20,7 °C el passat 9 de febrer a l'illa de Seymour, la qual cosa representa un rècord històric, pendent que ho confirmi l'Organització Meteorològica Mundial

Imatge d'un dia radiant a l'Antàrtida
Els científics van registrar 20,7 °C el passat 9 de febrer a l'illa de Seymour | pixabay

El termòmetre ha pujat per primera vegada per sobre dels 20 °C a les illes de l'oceà Antàrtic. Els científics brasilers van registrar una temperatura de 20,7 °C el passat 9 de febrer a l'illa de Seymour, situada a l'extrem nord de la península de l'Antàrtida. Aquest nou rècord s'ha aconseguit després de pocs dies de superar-se un nou rècord de temperatura màxima de 18,3 °C registrada a la base Esperanza del continent antàrtic.

Els registres han de ser encara avalats per l'Organització Meteorològica Mundial, però han estat qualificats «d’increïbles i anormals» pels científics que porten mesurant regularment les temperatures del continent austral des del 1961.

«Mai havíem vist res així: el que estem comprovant és una tendència que es repeteix en diversos punts de mesurament», va declarar a The Guardian Carlos Schaefer, científic brasiler que participa en el projecte Terrantar, que monitora l'impacte del canvi climàtic en 23 punts de l'Antàrtida.

«Durant la primera dècada del segle assistíem a un refredament de la temperatura a la península de l'Antàrtida i a les illes Shetland del Sud i l'arxipèlag James Ross», va advertir Schaefer. «Però en l'última dècada la tendència s'ha invertit i la zona s'està escalfant ràpidament».

El 70% de les reserves de neu i gel

Els científics atribueixen el que està passant als canvis en els corrents marins, per la influència del fenomen conegut com El Niño, però també a les alteracions sofertes al permafrost (la capa gel permanentment congelada), així com a la pèrdua de gel a les glaceres en sòl continental.

Mentre les temperatures en la part central i oriental de l'Antàrtida s'han mantingut més o menys estables, els científics han detectat una preocupant acceleració de l'escalfament a la zona occidental del continent, que alberga fins a un 70% de les reserves de neu i gel del planeta.

Els climatòlegs estimen que si se supera el sostre d'un augment màxim de les temperatures d’1,5 °C respecte a l'era preindustrial, el nivell del mar podria pujar de 30 a 110 centímetres a la fi de segle.


Comentaris

envia el comentari