Foto d'una dona en una butaca amb els peus damunt d'un radiador.

L'antic mètode per a no passar fred a l'hivern i gastar molt poc en calefacció

Si et preocupa la factura de la llum aquest hivern, no et perdis aquest mètode antic, però eficaç, per escalfar-te

A mesura que s'acosta l'hivern, el termòmetre es mou cap al costat negatiu. Però si aquest any et preocupa la factura de la llum, no et pots perdre aquest truc tan simple.

 

I és que l'arribada de l'hivern també és sinònim d'una baixada dràstica de les temperatures. Això es pot veure traduït en les llars en un augment en el consum d'energia per culpa de la calefacció.

 

Les factures de la llum poden ser un motiu de preocupació

Avui dia, la llar s'escalfa fàcilment, però amb els hàbits d'ús dolents la factura de la llum també puja de manera alarmant. I especialment a l'hivern, perquè la necessitat d'energia de calefacció augmenta.

 

Ja sabem que la factura de la llum s'ha incrementat notablement en els últims mesos. Generalment motivat per l'augment del preu del gas a Europa.Per què? Molt senzill: el preu del gas s'ha disparat a Europa, ja que la demanda ha crescut a tot el món.

Foto d'una factura de la llum i tres bitllets de 10, 20 i 50 euros.
En els últims mesos, les factures del gas i de la llum s'han disparat a moltes llars. | Getty Images
 

A més, els preus dels drets d'emissió han pujat a la Unió Europea quan s'estan fent esforços per reduir les emissions de combustibles fòssils. El gas ha fluït especialment els països asiàtics, on l'economia ha crescut ràpidament.

 

Com podem escalfar la casa fàcilment? L'antic mètode efectiu i eficaç

Tot i que, en realitat, ens trobem davant d'un mètode antiquíssim, popularment conegut amb el nom de 'l'estufa dels pobres', cada any torna a circular novament per tot Internet.

La veritat és que també se l'anomena el mètode 'Winter', i no perquè signifiqui hivern en anglès, sinó per Dylan Winter, que es va convertir oficialment en el seu creador.

 

I és que va ser aquest mariner britànic qui va idear una senzilla simple, però efectiva, d'escalfar una habitació només gastant-nos uns quants cèntims diaris.

 

Què necessites i com fer-ho? Un total de vuit espelmes i dos tests. En primer lloc, has d'encendre les espelmes i col·locar-les ja enceses a l'interior d'una safata metàl·lica.

 

Després, cobreix-ho amb l'ajuda d'un test de ceràmica petita, tapant prèviament el forat del fons.Seguidament, només hauràs de cobrir aquest test petit amb un altre de gran, però deixant obert l'orifici del fons (efectivament, perquè la calor circuli adequadament).

 

 

Per què funciona aquest mètode? D'acord amb el seu creador, les espelmes enceses són molt útils a l'hora d'escalfar l'aire que trobem darrere dels tests.

 

Com que la calor es dirigeix cap a la part superior, quan es genera el que es coneix com a corrent de convecció (entre l'aire fred i el calent), aquest últim s'escapa pel forat ubicat a la part central del test més gran. I també per la part inferior de la safata.

 

Així, pots escalfar una habitació de forma simple i ràpida, gairebé de la mateixa manera com algunes cases fan des de la Segona Guerra Mundial (ja que aquest truc es remunta realment a aquesta època).

Foto d'una mà engegant la calefacció.
El fred fa que gastem més per culpa de la calefacció. | Getty Images
 

És una opció segura?

Tot i que és un mètode útil, no està exempt de detractors. De fet, molts experts consideren aquesta opció com un truc que no és gens segur. Per què? Principalment perquè fa servir foc i per l'ús del sistema de combustió.

I d'altres dubten de la seva eficàcia, ja que l'energia màxima que es transmet és únicament la de la mateixa espelma. De manera que, afirmen, seria gairebé el mateix que intentar escalfar una habitació amb un fòsfor.

 

 

Per tant, si et preocupa la seguretat de casa teva i prefereixes escalfar-la de forma segura, no et queda cap altra opció que estalviar i intentar fer servir la calefacció tan poc com sigui possible (però de manera segura).