Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Doctor Antoni Castro, director de Medicina Interna de l'Hospital Sant Joan i degà de la facultat de Medicina de la URV

Antoni Castro (URV): «La societat post-Covid s'ha de basar en el coneixement»

Recepta «molt de seny» i demana una reflexió col·lectiva àmplia | Castro és professor a la URV, degà, doctor i investigador

Doctor Antoni Castro, director de Medicina Interna de l'Hospital Sant Joan i degà de la facultat de Medicina de la URV
El doctor Castro és director de Medicina Interna de l'Hospital Sant Joan i degà de la facultat de Medicina de la URV | Laia Solanellas

To tranquil i bata blanca, el doctor Antoni Castro es mou entre l'optimisme i la responsabilitat de qui se sap escoltat amb interès. Professor, degà, doctor i investigador, es tracta d'un dels perfils més complets de la salut  hospitalària i la recerca  sanitària de les comarques de Tarragona, on desenvolupa la seva activitat professional. És per això que ha encapçalat amb una primera conferència  virtual organitzada per la Universitat Rovira i Virgili (URV) aquest dijous a la tarda.

Cap de Medicina Interna a l'Hospital Sant Joan de Reus i actual degà de la Facultat de Medicina de la URV, Castro ha dibuixat una radiografia didàctica de l'estat de la qüestió i ha insistit per activa i per passiva en allò de què «cal que siguem igual o més escrupolosos del que hem estat fins ara» per evitar passes en fals o salts enrere. «Perquè hem treballat molt i molt bé i em fa por que una desescalada  descontrolada ens ho posi tot en perill», s'ha sincerat, amb preocupació. Idees clares i missatges directes.

Castro: «Hem après que érem i que som molt vulnerables»

El  doctor Castro creu que «mai hem après tantes coses en tan poc temps», i apunta lectures com «la de com de vulnerables  som realment» que la pandèmia ha deixat a la intempèrie. El doctor, però, demana i reclama que «tot el que hem hagut d'aprendre a la força ens serveixi per afrontar millor el que ens hagi de venir en un futur», conscient que no som en absolut invulnerables a possibles rebrots o a l'arribada d'altres possibles pandèmies.

Imatge d'una persona amb mascareta sortint de l'Hospital Sant Joan de Reus
Imatge d'una persona amb mascareta sortint de l'Hospital Sant Joan de Reus | Laia Solanellas

«Bé, això seguirà passant i altres virus  diferents ens seguiran arribant», exposa en la mateixa línia del que la microbiòloga i rectora de la URV, María José Figueras, ens exposava en una entrevista recent a TarragonaDigital. El doctor Castro recorda que vora el 10% de les infeccions  virals de cada hivern responen a altres varietats de coronavirus, de manera que en cap cas és un enemic nou. Ho és aquesta varietat d'enguany.

Castro és degà de la Facultat de Medicina de la URV i cap de Medicina Interna de l'Hospital de Reus

«Ens hem adonat que vivim en un món tan globalitzat  que no tenim alternativa a canviar alguns hàbits», reflexiona. Explica que ha vist el seu hospital «tensat al màxim» i que ara «anem observant com ja arriben pocs contagis  nous» i la situació «comença a apropar-se a la normalitat» prèvia a l'emergència, si bé aquest concepte encara resta a anys llum. «El virus  segueix existint i nosaltres seguim sense vacuna», recorda. Un home clar.

El sanitari ha volgut explicar que «estem aplicant els millors tractaments  que podem aplicar en funció al coneixement que tenim en cada moment», i dona per gairebé segur que els mecanismes de reacció d'aquí a quinze dies seran millors que els d'avui. Perquè se sabran més coses. Tot plegat ha capgirat el sistema sanitari  mundial com un simple i fràgil mitjó.

Educació, recerca i coneixement: els tres pilars de la societat de l'endemà a la tragèdia

Castro descarta parlar en passat. «No voldria parlar en passat, de fet, perquè tot això és ben present», explicita. Tampoc se li donen bé els temps verbals del futur. «Perquè no tinc cap bola de vidre, no», exposa per deformació professional. La ciència  és ciència, i fins que no és ciència no es fa dir ciència amb totes les lletres. Llei bàsica. Del futur, però, el doctor espera notícies. I, sobretot, espera moviments.

Imatge de la façana del rectorat de la URV | TarragonaDigital

«Espero una reflexió  serena que ens expliqui per què, amb tot el coneixement  i la tecnologia del segle XXI, hem arribat a veure'ns en aquesta situació», es pregunta. «Que ens resolgui per què no hem pogut aplicar-lo correctament», reflexiona. «I que a partir d'aquí puguem començar a reconstruir la societat del futur basada en el pilar bàsic del coneixement i la recerca», demana.

Antoni Castro considera que «el coneixement, la recerca i l'educació han de ser els pilars bàsics» de tot plegat, «perquè això farà que tota la resta, de retruc, comenci a girar endavant». Recorda que «tenim un bon sistema sanitari, amb un enorme potencial, però que ha hagut de suportar greus retallades» dels governs multicolor de torn. «I ara és el moment on hem de decidir quina és la nostra escala de valors», empeny.

L'expert de la URV considera imprescindible «replantejar el nostre sistema d'atenció a la gent gran»

Durant l'hora gairebé exacta de conferència, el doctor ha reconegut emocionar-se per la tasca dels professionals  i els voluntaris que ho han donat tot —tal com va confessar a TarragonaDigital des dels primers dies de confinament—, s'ha preguntat sobre la flexibilitat que haurà d'assumir la universitat  com a font i capital d'aquest coneixement i ha demanat «replantejar el sistema d'atenció a la gent gran» després dels escàndols de les residències  que han sortit a la llum, en la línia del que han reclamat altres experts de la URV com el sociòleg Àngel Belzunegui.

El doctor Antoni Castro, recolzar en una paret de vidre de l'interior de l'Hospital Sant Joan
El doctor Antoni Castro exposa com s'ha gestionat, a la ciutat i al territori, l'epidèmia de coronavirus | Laia Solanellas

L'expert té clara l'única recepta que té a l'abast en aquests moments: «molt de seny». Responsabilitat individual, responsabilitat col·lectiva i «molt de seny» per al bé de tothom. El cicle de conferències 'Desconfinats: una mirada al món que vindrà' de la Rovira i Virgili ha donat el tret de sortida amb una de les veus més esperades, i seguirà la setmana vinent amb la visió d'altres experts de la universitat pública  de Tarragona.

Aquest digital ja va entrevistar el doctor Castro a mitjans d'abril en una interessant conversa que podeu recuperar a través d'aquest enllaç.