Un assessor del govern: Sabem fins quan estarà circulant el virus

Es tracta del epidemiòleg i director de l'Institut de Salut Global, Antoni Plasència, que ha concedit una entrevista a TV3

Diversos ciutadans passejant pel Passeig Marítim de Barcelona dissabte, 2 de maig
Els estudis indiquen que a Espanya hi hauria entre un 10% i 15% de persones amb anticossos | CatalunyaDiari

Immersos en plena desescalada del confinament hi ha diversos escenaris oberts pel que fa a l'evolució de la pandèmia.

Mentre que alguns científics aposten perquè la Covid-19 es convertirà en un virus estacional que acabarà desapareixent a l'estiu i tornant a l'hivern com la grip, altres creuen que el virus seguirà circulant fins que la població s'immunitzi.

Aquesta última és la defensa que realitza l'epidemiòleg i director de l'Institut de Salut Global, Antoni Plasència, que a més és un dels assessors del govern durant la desescalada.

Molt lluny de la immunitat col·lectiva

L'assessor científic ha afirmat en una entrevista a TV3 que «queda molta població verge» que no ha estat en contacte amb el coronavirus. Segons els resultats preliminars de l'estudi de seroprevalença posat en marxa pel govern, a Espanya hi hauria entre un 10% i 15% de persones amb anticossos.

Aquest seria un percentatge molt escàs per aconseguir l'anomenada immunitat de grup, necessària per frenar l'expansió del virus.

D'aquesta manera, segons les estimacions de Plasencia, el virus seguiria circulant fins que el 60-70% de la població estigui immunitzada.

Extremar les precaucions durant la desescalada

Per aquesta raó, el doctor ha advertit de la necessitat de ser «prudents i molt cautelosos» durant el procés de desescalada per evitar possibles rebrots que col·lapsin el sistema sanitari. El virus segueix circulant i aquest és el motiu pel qual el comitè d'assessors a l'executiu central va fixar dos criteris fonamentals de cara a la desescalada: la situació epidemiològica i la capacitat de resposta.

«Hem d'estar preparats perquè tindrem males notícies, però hem d'aplicar l'experiència per respondre ràpidament», ha assenyalat el doctor davant la possibilitat de rebrots.

En aquest sentit, l'epidemiòleg explica que la capacitat de diagnòstic és fonamental per localitzar persones portadores del virus i trobar el fil de contactes.


Comentaris

envia el comentari