Alemanya reobre tot el comerç enmig de temors davant nous rebrots de la Covid-19

Aquest diumenge, l'Institut Nacional de Virologia Robert Koch anunciava que el factor de reproducció de la malaltia havia tornat a pujar per sobre d'1

Imatge d'un establiment de la cadena Saturn a Alemanya
Aquest dilluns, tot el comerç d'Alemanya ha pogut obrir les seves portes. | EFE

El procés de desescalada de les mesures contra la pandèmia del coronavirus ha sumat aquest dilluns un nou capítol a Alemanya, amb la reobertura d'escoles, comerços i activitats esportives en grup. Tot això, de manera asimètrica, amb diferent ritme segons la regió, i amb el temor a un repunt en el nombre de casos. Alemanya ha registrat, des del començament de la pandèmia, 172.658 casos confirmats de coronavirus i 7.681 defuncions per la Covid-19.

Les darreres xifres publicades per l'Institut Nacional de Virologia Robert Koch, encarregat de supervisar l'evolució de la pandèmia, van crear certa preocupació aquest diumenge, en mostrar que el factor de reproducció de la malaltia (R) -que indica a quantes persones contagia un infectat- havia tornat a pujar per sobre d'1. No obstant això, el portaveu el Ministeri de Sanitat alemany, Hanno Kautz, ha dit que l'augment del factor R, per al qual pot haver-hi diverses causes estadístiques, no vol dir que la situació s'hagi descontrolat.

En aquest sentit, Kautz ha assegurat que «R és una entre diverses xifres per a avaluar la pandèmia. Ens prenem seriosament que R hagi tornat a pujar, però no es pot concloure que estiguem una altra vegada davant una situació descontrolada». En tot cas, el repunt del valor R, segons el portaveu, no pot ser atribuït de cap manera a la desescalada actual. «El factor R ja havia pujat abans», ha subratllat.

Tot el comerç obre portes

Fins a aquest dilluns, en la majoria dels estats federats només podien obrir els comerços de menys de 800 metres quadrats de superfície. Ara, aquesta limitació de superfície ha desaparegut i tots els establiments poden obrir, tot i que amb limitacions quant a l'aforament. A més, en els comerços, els clients han d'usar mascaretes de protecció i respectar una distància de seguretat d'1,5 metres amb altres persones.

  

  

reunió de membres de dues famíliescamps de golfpistes de tenis

En els col·legis, l'obertura continua sent tímida. Els alumnes assisteixen a classe per torns, romanent alguns dies de la setmana a les seves cases, i les classes es continuaran obrint de manera escalonada, amb diferències entre un estat federat i un altre. El turisme torna en alguns estats federats alemanys i els museus poden obrir al públic, tot i que amb restriccions.

Xarxa de seguretat

La nova desescalada, acordada entre els primers ministres dels estats federats i la cancellera Angela Merkel, té una xarxa de seguretat a la qual ja s'ha hagut de recórrer, fins i tot abans que entressin en vigor els alleujaments. Si en una circumscripció municipal els nous contagis per cada de 100.000 habitants estan per sobre de 50 a la setmana, les autoritats regionals i municipals han de prendre mesures per a revertir la situació.

Això ha ocorregut ja en quatre municipis en diferents regions del país. El més discutit ha estat el de Coesfeld, on l'augment es va deure a un brot en un allotjament de treballadors d'escorxador. En altres municipis, com Greiz, l'alta xifra de contagis té a veure amb brots en llars d'ancians. Les mesures davant aquests brots seran puntuals i diferenciades i, de moment, no es posa en dubte la desescalada en l'àmbit federal.


Comentaris

envia el comentari