Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Disturbios en Barcelona

La policia, preocupada: contundent avís al Govern sobre què pot passar a la tardor

Els cossos i forces de seguretat de l'Estat han avisat el Govern d'un escenari de protestes per la gestió de la crisi

Disturbios en Barcelona
Interior es prepara per a escenaris de violència després de l'estiu | EuropaPress

«El pitjor dels escenaris és que comenci una etapa de gran fractura social i de desgast de les institucions que, d'alguna manera, acabi provocant una desestabilització més àmplia, gairebé general». Així defineixen les Forces de Seguretat el que es prepara per a la tardor, després del Coronavirus, segons les previsions encarregades pel ministeri de l'Interior.

El Govern pretén predir així l'escenari social a què s'enfrontarà després de l'estiu en previsió de possibles protestes al carrer per la gestió política de la pandèmia i els efectes de la crisi econòmica, que segons les últimes dades serà més profunda i duradora del que es pensaven en un principi.

El tedi de la població i la recrudescència de la precarietat que afectarà amb seguretat a multitud de llars a Espanya pot portar, segons previsions de la Policia Nacional i Guàrdia Civil, a un escenari de disturbis i manifestacions la magnitud dels quals encara és difícil de calibrar, però que augura una tardor calenta a Espanya.

Segons la seva previsió, encara estem en la fase de la malaltia i això és el que més preocupa ara mateix, però el malestar començarà a notar-se quan les conseqüències econòmiques d'aquesta situació siguin més evidents. Això podria causar mesos de protestes laborals, manifestacions contra el Govern i episodis de violència.

Els cossos policials creuen que mentre hi hagi diners públics per esmorteir la crisi, la cosa podria romandre estable, però si ve una etapa de retallades dures, hi haurà tensió als carrers i podríem anar a un escenari semblant a aquell que va suportar el govern de Mariano Rajoy en plena recessió el novembre de 2011.

I es pregunten: Què pot passar, per exemple, si el Govern rebaixa el sou dels sanitaris un 5% o un 10%, després d'animar durant dos mesos a què se'ls aplaudeixi a les vuit de la tarda? Aquesta i altres decisions causaran, creuen, una resposta.

Però encara hi ha molts factors per conèixer. Perquè durant aquella època de gran mobilització dels sindicats i els moviments d'esquerra, van convocar dues vagues generals i protestes massives al voltant del Congrés, però ara els seus principals aliats, Unides Podem, són al Govern, i per a la policia és una incògnita saber com afectarà això.

La mobilització de sindicats i sectors radicals davant una retallada del sou dels funcionaris o les pensions dependrà, entre altres coses, de la posició que prengui Podem davant d'això, de si decideix per exemple utilitzar el carrer per pressionar els seus socis de Govern.

Per això els cossos i forces de seguretat de l'estat preveuen un augment de les protestes dels sectors de la dreta, i adverteixen que a Alemanya l'extrema dreta és considerada una amenaça més gran que el gihadisme, «i a Espanya és a les institucions». Per això esperen una intensa mobilització contra el Govern.

Interior està rebent cada dia informes del rastreig de les xarxes socials que mostra un enfrontament de posicions cada vegada més radicals, i encara que a Moncloa són conscients que aquests canals no sempre reflecteixen la realitat, sí que els dona arguments per pensar que anem cap a un escenari de conflictivitat general.

A això se suma l'independentisme, que pot plantejar una nova ofensiva aprofitant la debilitat de l'Estat. Segons fonts policials, alguns sectors de l'independentisme ja estan aprofitant la crisi sanitària per convèncer la població que és culpa d'Espanya, i amb l'agreujament de la crisi econòmica tindran l'escenari perfecte.