Maria Branyas, la persona més vella de Catalunya, supera el coronavirus

Nascuda l'any 1907 a San Francisco (Califòrnia), resideix en un geriàtric d'Olot des de fa dues dècades

Maria Branyas
Imatge de la Maria Branyas, nascuda fa 113 anys a San Francisco i resident a Olot. | ACN

Maria Branyas, la persona més vella de Catalunya amb 113 anys – fets el passat 4 de març – ha superat la Covid-19, segons ha informat un amic de la família a través de Twitter. Branyas, nascuda l'any 1907, viu actualment a la residència Santa Maria del Tura, un geriàtric situat al centre d'Olot. Amb més d'un segle llarg de vida, la Maria ha viscut les dues pandèmies que han afectat la humanitat en els darrers cent anys: la grip espanyola de 1918 i el coronavirus l'any 2020.

A la residència olotina on viu la Maria Branyas des de fa dues dècades s'han produït dues morts confirmades per coronavirus i una dotzena de defuncions més sospitoses de ser-ho. Ella mateixa, a través del seu compte de Twitter –que gestiona un familiar seu–, explicava que aquesta setmana l'entrevistaran al programa de TV3 'Primera línia' «per haver superat la Covid-19».

Nascuda als Estats Units l'any 1907

Maria Branyas va néixer el 4 març del 1907 a San Francisco (California) i és també la més gran de tot l'Estat, segons l’associació Gerontology Research Group, que nodreix la llista dels rècords Guinness en longevitat. Ella i la seva família, que també van viure a Nova Orleans, van tornar des dels Estats Units durant la Primera Guerra Mundial, per establir-se a Girona

Branyas no ha perdut facultats «a nivell cognitiu», i només «li fan patir» els problemes auditius i de visió que arrossega, explica Montse Valdayo, la directora de la Residència Santa Maria del Tura, a Olot. «Per la Maria, sembla que no passin els anys», ironitza Valdayo, que confirma que, deixant de banda la Covid-19, no ha tingut cap problema de salut recentment. «Continua amb el seu tarannà i bon humor», afegeix.


Comentaris

envia el comentari