El cap d'Epidemiologia de l'Hospital Clínic de Barcelona, Antoni Trilla, ha valorat que la situació de la pandèmia de la Covid-19 a Catalunya apunta a una estabilitat «bastant continuada».
Trilla creu que l'aixecament de restriccions, especialment de mobilitat, pot generar nous contactes però ha afegit que tot apunta al fet que hi ha possibilitat de detectar i seguir els contactes, segons ha afirmat en declaracions a Catalunya Ràdio.
L'augment de proves està permetent detectar que entre un 25 i un 50% dels casos són asimptomàtics i ha considerat que això és «el que ha passat des de l'inici de la infecció» però llavors no es feien tantes proves. Per últim, ha considerat que els rebrots de la Xina eren «previsibles» perquè el virus continua circulant.
El període de quarantena podria canviar de 15 a 10 dies
La naturalesa del virus ha provocat que no hi hagi un protocol clar i definitiu, sinó que el govern va canviant algunes recomanacions sobre la marxa. Des del principi de la pandèmia es va establir un període de 14 dies de quarantena quan una persona havia contret la malaltia, però ara des del Ministeri de Sanitat anuncien una possible reducció d'aquest període situant-lo en només 10 dies.
Ha estat el ministre de Sanitat, Salvador Illa, qui en una entrevista per a 'Al rojo vivo', a La Sexta aquest dilluns, donava a conèixer aquesta nova informació basant-se en un informe emès per l'Organització Mundial de la Salut on s'especifica la possibilitat de reduir el temps de quarantena de 14 dies a 10.
Illa explicava que els estudis científics que s'han dut a terme per entendre l'evolució de la Covid-19 han donat com a resultat que la càrrega viral es redueix molt transcorreguts els primers set dies i, amb això, el risc de transmissió. Tanmateix, la decisió de reduir el temps de quarantena és una cosa que el govern no contempla encara, ja que és una informació que estan estudiant des de Sanitat.
Illa confirma que ara són més coneixedors de l'evolució del virus
Un cop tinguin evidència que les dades són correctes, Salvador Illa manifestava el seu desig de parlar amb les comunitats autònomes per prendre una decisió al respecte «si correspon, però amb moltíssima precaució». Durant l'entrevista, el ministre ha assegurat que ara hi ha més aprenentatge sobre la cura dels malalts que no es tenia al principi de la pandèmia i que ara són atesos «molt millor».