Fotomuntatge d'un dècim de la 'Loteria del Niño'

L'anunci de CaixaBank i el BBVA sobre la loteria

CaixaBank i BBVA sortiran molt beneficiats d'aquesta operació

CaixaBank i BBVA rebien bones notícies les últimes hores. Van aconseguir tancar una operació referent a la loteria que els permetrà obtenir importants ingressos al llarg dels pròxims anys.

Les dues companyies bancàries han estat adjudicatàries dels serveis de tresoreria de Loteries de l'Estat. Això suposa pràcticament que els ha tocat el primer premi o el 'Grordo' de Nadal. A partir del febrer gestionaran el repartiment dels més de 9.000 milions que componen els diferents sortejos.

Aquest acord entrarà en vigor en qüestió d'uns dies i es prolongarà almenys un parell d'anys, fins al 2025. Així ho recull el plec de l'adjudicació de la Societat Estatal Loteries i Apostes de l'Estat (Selae) i ens ho avança El periódico de España.

Fins avui, aquest servei era assumit per una Unió Temporal d'Empreses (UTE) composta per diferents entitats. Entre elles hi havia Banc Sabadell, Cajamar, Ibercaja, Abanca, Caja Sur Banco, Unicaja i Kutxabank. Això implicava que el repartiment dels premis dels diferents jocs es distribuís a les seves més de 16.000 oficines repartides per Espanya.

Fotomuntatge de la Loteria de Nadal
Aquests bancs controlaran 9.000 milions d'euros dels diferents sortejos de la loteria. | Catalunya Diari

Per què el contracte va recaure en BBVA i CaixaBank?

Aquest acord suposa un gran al·licient per a CaixaBank i BBVA. Segons el contracte, l'adjudicació a les entitats esmentades es va produir per tractar-se de «les millors ofertes per al Selae» per a la prestació del servei. El contracte s'ha de tancar en un termini de deu dies des que es publiqués l'adjudicació. Per tant, la data límit és el 22 de gener.

L'organisme que s'ocupa dels sorteigs i jocs a Espanya tenia la possibilitat d'allargar l'acord de forma unilateral 12 mesos més. Fins ara, tant CaixaBank com BBVA ja distribuïen els premis de loteria que estaven per sobre dels 2.000 euros. Ara com ara, es desconeixen els motius pels quals les seves ofertes van acabar destacant per davant de les altres.

Les exigències que demanen als bancs

Des del Selae aclareixen que els candidats per prestar aquest servei havien de reunir una sèrie de requisits. Entre altres coses, disposar d'un cert nivell d'infraestructura bancària o un sistema per afrontar les possibles incidències.

Foto del logo de CaixaBank.
CaixaBank i BBVA gestionaran la tresoreria de la loteria. | Europa Press

Aquest mitjà indicava que l'oferta es va haver de publicar dues vegades. En un primer instant, les condicions de remuneració a les administracions de loteria no van convèncer els bancs. Per això, només s'havia presentat una entitat a la convocatòria.

Sens dubte, es tracta d'un contracte molt interessant per a aquestes companyies. Tenir com a client l'Administració General de l'Estat i els loters suposa una gran font d'ingressos. Així, poden disposar de 4.200 administracions de loteria i més de 10.600 punts de venda a tot el país.

Expliquen que un altre dels motius que els van portar a licitar per aquest contracte és per no quedar malament amb l'Estat. Volen mantenir una bona relació amb el govern d'Espanya i saben que així s'evitaran alguns problemes.

La loteria continua tenint èxit

Encara queden per conèixer les dades de l'any passat, però tot fa indicar que la loteria continua tenint un pes important a les llars espanyoles. El 2021 les vendes van assolir els 9.359 milions d'euros. En total, es van vendre 155 milions de dècims, és a dir, uns 3.100 milions d'euros.

Aquest fet va suposar tota una recuperació després d'un 2020 força discret a conseqüència de la pandèmia, quan els sortejos van experimentar un cert estancament. Tanmateix, tal com es pot comprovar, molta gent guanya amb la loteria: no només el client que aconsegueix emportar-se el premi, sinó també els loters, Hisenda i els bancs.

NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp