Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Una mesa electoral en un dels simulacres del 14-F a Catalunya.

El nou anunci que acaba de fer el Govern sobre les meses del 14-F

El departament de Salut ha informat que s'ha donat el tret de sortida a les proves que han d'evitar que el dia de les eleccions hi hagi Covid-19 a les meses
Una mesa electoral en un dels simulacres del 14-F a Catalunya.
Una mesa electoral en un dels simulacres del 14-F a Catalunya. | ACN

Diumenge, milions de catalans estan cridats a votar a eleccions al Parlament de Catalunya. En els dies i setmanes prèvies s'ha parlat molt de la conveniència de celebrar aquests comicis en plena pandèmia de coronavirus. Malgrat l'advertència de la majoria de científics, les votacions tiraran endavant amb un seguit de mesures per evitar una gran propagació del virus.

Una d'aquestes mesures és assegurar-se que cap membre de les meses electorals acudeixi a les seves obligacions amb Covid-19. Per això, es realitzaran cribratges massius a tota la població que diumenge formarà part de la logística als centres de votació. Això inclou, a banda dels membres de les meses, a altres professionals que participen en el dispositiu electoral, com ara els membres de Protecció Civil. L'objectiu no és altre que garantir la seva seguretat i també la dels votants davant la pandèmia del coronavirus.

Doncs bé, el departament de Salut ha informat que aquest dimecres s'ha donat el tret de sortida a aquests cribratges massius. Concretament, s'han començat a fer testos d'antígens a Mollerussa, per on hauran de passar tots els implicats en la jornada electoral al Pla d'Urgell. El cribratge s'està realitzant als Pavellons Firals, que és el lloc on per diumenge s'han muntat els 3 col·legis electorals de la ciutat. 

Durant tota la jornada de dimecres es faran els testos ràpids unes 400 persones de tota la comarca del Pla d'Urgell implicades en el dispositiu electoral de diumenge. Això implica des del personal de les meses, als suplents i voluntaris de Protecció Civil fins a personal de seguretat, entre d'altres. Mollerussa, però, no és l'única població que està acollint avui dimecres aquests cribratges massius, ja que a Ponent també s'estan fent proves ràpides a Balaguer.

Diversitat d'opinions

L'ACN ha recollit diversos testimonis de persones que els ha tocat ser a la mesa i que, per tant, avui han hagut de fer-se el test. Una d'elles és Esther Arqués, una noia de Puiggròs, que tot i ser de les Garrigues pertany a l'Àrea Bàsica de Salut del Pla d'Urgell. Arqués valora positivament que se'ls faci la prova si han de passar tot el dia al col·legi electoral i pensa que seria «mala sort» que agafessin el virus abans de diumenge. Tot i que no li fa por estar a la mesa, també ha reconegut que, amb la pandèmia, potser era el moment de millorar el sistema electoral. 

D'altra banda, la Desiré Belmonte, de Bell-lloc d'Urgell, creu que la prova s'hauria de fer el mateix dia de les eleccions, una mica abans d'obrir els col·legis electorals, ja que d'aquí a diumenge «poden passar moltes coses». També pensa que potser caldria reforçar el cribratge amb una PCR, però malgrat tot, creu que fer els testos són una manera de donar seguretat als qui participen en el dispositiu. En qualsevol cas, la Desiré diu que l'afecta haver d'anar una mesa electoral perquè treballa amb un col·lectiu de risc, però això no obstant, s'ha resignat perquè «és una cosa que et toca i s'ha de fer».