La viròloga Margarita del Val, doctora en Ciències Químiques per la Universitat Autònoma de Madrid i investigadora del CSIC, ha donat aquest dimarts 9 de febrer una conferència virtual dins el cicle 'Reptes per al futur' de la Fundació Ibercaja.
«És molt important connectar el coneixement amb els destinataris del coneixement», ha comentat la viròloga, confessant que la pandèmia ens ha ensenyat com de vulnerables som i que, «davant d'aquest virus, cap persona del món tenia el sistema immunitari preparat».
La científica del CSIC ha remarcat que la Covid provoca la mortalitat d'una de cada cent persones al nostre país i «és la combinació de l'alta transmissió, que ens hagués contagiat a tots si no haguéssim posat mesures, i la mortalitat provocada per la falta d'entrenament del sistema immunitari, causa de l'expansió del virus».
[predef]catalunya-diari-625[/predef]
«Només el 10% de la població espanyola ha tingut contacte amb el virus»
A més, la viròloga ha exposat en la xerrada com la resposta del nostre sistema immune ha de fer front contra la multiplicació del virus en el nostre cos, «que és mil vegades superior a la que va provocar la SARS durant l'epidèmia del Sud-est asiàtic, perquè aquest virus té una gran capacitat de reproducció».
Margarita del Val explica que, «malgrat tot el mal que ha causat el coronavirus, només el 10% de la població espanyola hi ha tingut contacte». Per sort, segons l'experta, la infecció superada i la vacuna «ens protegeix del virus i de la malaltia».
L'edat, el factor de risc clau
«El sistema immunitari envelleix amb l'edat i es debilita, té més records, però és menys reactiu als estímuls», ha explicat la viròloga, afegint que, segons un estudi, per aconseguir la immunitat coordinada contra la Covid-19, la totalitat de les cèl·lules del sistema immunitari han d'estar activades, ja que «qualsevol fallida en els anticossos, els limfòcits o les cèl·lules macròfagues pot fer que la immunitat es desplomi».
La immunitat natural, segons la científica, «protegeix molt bé al 95% de la població, almenys durant sis mesos i encara que es tornin a infectar aquestes persones no tindran símptomes, però si s'infecten, seran contagioses, encara que els símptomes siguin molt lleus», ha afirmat.
Les vacunes contra la Covid
«Tenim les vacunes més ràpides, les d'ARN missatger que fan que s'expressi la proteïna S a les cèl·lules i que així s'entreni el sistema immunitari per reconèixer cèl·lules que semblen el virus, però sense risc», ha dit sobre les vacunes de Pfizer i Moderna, que ambdues tenen una eficàcia del 95%.
Així mateix, del Val explica que altres vacunes, com la d'AstraZeneca i l'Sputnik V, així com la de Johnson&Johnson, contenen la proteïna S i l'esquelet d'adenovirus desactivat i ha explicat que «la protecció important enfront de l'UCI i a l'hospital l'estan donant totes les vacunes». A més, ha reconegut que la d'AstraZeneca no s'utilitza a Espanya per a majors de 55 anys perquè «estem sent molt cautelosos» i, a dia d'avui, només hi ha evidència científica per a menors de 55 anys. «Quan hi hagi més evidència, també es podrà aplicar a persones grans», ha dit.
La científica ha remarcat que «les vacunes que tenim ara ens protegeixen contra el patiment: la mort, l'UCI i els símptomes». Però recorda que no protegeixen de la multiplicació del virus i, per tant, del contagi. «Controlarem la pandèmia quan tinguem vacunes que protegeixin del contagi», assegura.
Finalment, Margarita del Val ha exposat que, per al nivell de reproducció de virus, hem de tenir immunitzat el 60% de tota la població, i està convençuda que «hi haurà més onades, perquè hi ha molt poca població que ha estat en contacte amb el virus».