L'avís d'última hora del Govern que ha de beneficiar botigues, bars i restaurants

La consellera Ester Capella recorda als propietaris dels locals comercials que «si desapareixen els negocis, els locals comercials ja no serviran per a res»

Una clienta davant d'un local tancat a la Fira de Reus, amb la reixa abaixada
Els comerços, bars i restaurants, amb problemes per negociar el preu dels lloguers   | ACN

Aquest dimecres, la consellera de Justícia, Ester Capella, s'ha reunit amb el president de Comertia, David Sánchez. En la trobada, el representant de l'associació catalana de l'empresa familiar ha traslladat a la titular de Justícia les seves preocupacions davant la crisi que estan patint per culpa de la pandèmia del coronavirus. Sánchez ha expressat el seu malestar a la consellera, que després de la trobada ha enviat un missatge clar per ajudar-los en una de les principals problemàtiques que tenen sobre la taula.

I és que una des de Comertia ja han expressat més d'una vegada que s'aclareixi el tema del preu dels lloguers comercials. A hores d'ara hi ha una normativa de la Generalitat per regular el preu d'aquests quan el propietari i el llogater no puguin arribar a un acord. Tot i això, també està en marxa un decret del govern espanyol que posa en contradicció alguns punts de la normativa catalana, ja que preveu moltes excepcions com que el propietari del local sigui un gran tenidor o que el titular de negoci és una pime o un autònom. A més, preveu un ajornament dels pagaments repartits en els dos anys posteriors a la finalització de l'estat d'alarma. En aquest sentit, Sánchez recorda que un 5% dels propietaris s'han negat a aplicar les rebaixes del 50% en el preu del lloguer dels locals i insisteixen en adoptar el decret espanyol. 

Per aquest motiu, la consellera ha volgut deixar clara la postura del Govern respecte a aquesta problemàtica. Capella ha remarcat que els propietaris dels locals dels centres comercials estan obligats a rebaixar el preu del lloguer un 50% d'aquells locals amb negocis afectats per les restriccions d'activitat per contenir la pandèmia. «No hi ha cap dubte sobre la llei vigent. Els tripijocs legals són inadmissibles. Per fer negocis a Catalunya, s’han de respectar el legislatiu de Catalunya. Aquí, hem decidit que el pes de la crisi s’ha de repartir», ha sentenciat, tot recordant que Catalunya té competències exclusives en dret civil i que, per tant, el decret del govern espanyol no és aplicable en aquest cas.

Crida a la responsabilitat

Ester Capella ha volgut enviar un missatge als propietaris dels locals, fent una crida a la «responsabilitat» i ha avisat que «hi ha massa en joc». La consellera, a més, ha advertit que «Si desapareixen els negocis, els locals comercials ja no serviran per a res ni per a ningú». En la llei catalana, s'estableix un mes perquè les dues parts arribin a un acord voluntari i si no és així és quan s'aplica un 50% de la rebaixa de l'import del lloguer o de la part corresponent de la limitació horària o d'aforament.


Comentaris

envia el comentari