La cronologia de la pandèmia de coronavirus al nostre país és molt semblant a la d'altres països del nostre entorn i ha deixat marcat cert patró sobre les anades i les vingudes del que anomenem 'onades', és a dir, els moments en què el virus s'expandeix sense control dins de les nostres fronteres.
Espanya ha superat ja dues onades: la primera, que ens va agafar gairebé per sorpresa i va obligar a un confinament domiciliari molt dur durant dos mesos, entre març i abril de l'any 2020; i la segona, que ens va agafar amb la guàrdia baixa després d'una inusual tranquil·litat durant tot l'estiu.
Actualment estem vivint la tercera onada, que està sent molt pitjor que la segona i, en algunes autonomies, fins i tot ha superat dades de la primera, i que va coincidir especialment amb el final de les dates nadalenques. Molts experts ho van alertar i, tot i això, sembla que ni les autoritats ni la societat va acabar de creure els pitjors auguris, o potser sí, però no va importar.
Quan encara som a la part alta de la tercera onada, encara que amb dades que ja fa dies que descendeixen en gairebé tot el país, hi ha una pregunta que torna a rondar pel cap de molts ciutadans i que ens porta a pensar en el futur: hi haurà una quarta onada? «I tant que és possible», va dir Fernando Simó de forma contundent.
La situació ara és diferent de la que es vivia a Espanya abans de Nadal, encara que hi ha certs paral·lelismes que comencen a complir-se. A finals d'octubre, el país es va trobar al pic de la segona onada, però les restriccions imposades en la majoria de comunitats autònomes van fer que la incidència i els casos baixessin clarament durant tot el mes de novembre.
Amb l'entrada del mes de desembre, i especialment des del Pont de la Constitució, cap a mitjans de mes va començar a veure's un repunt de casos provocat per la relaxació de les restriccions quan encara no s'havia abaixat suficientment la incidència que, segons Sanitat, havia de ser de 50 o fins i tot 25 casos per estar tranquils, però que es va quedar al voltant dels 180 casos abans de tornar a pujar.
L'objectiu va ser 'salvar' el Nadal i el mes de desembre, en general, ja que es tracta d'un dels mesos de més consum, i el millor mes, econòmicament, per a molts sectors. Un cop passades les festes, i amb els casos ja disparats, es van reprendre les restriccions més estrictes, però era tard: la incidència es disparava a tot el país fins als 899 casos i en algunes comunitats se superaven els 1.300 o 1.400 casos.
La situació ara és semblant a la del mes de novembre: els casos estan baixant, en algunes zones a més velocitat que en altres, i en molts cercles es comença a parlar d'una nova desescalada. Els experts ja s'han mostrat preocupats per repetir el mateix que va passar al novembre i creuen que cal baixar encara més els casos per començar a aixecar restriccions.
'Salvar' la Setmana Santa o la quarta onada
Altres sectors, en canvi, ja tenen un objectiu: 'salvar' la Setmana Santa, un dels períodes festius per excel·lència del nostre calendari. Aquest any, la Setmana Santa cau en l'última setmana de març i principis d'abril, per la qual cosa queda com a mínim un mes i mig de marge per controlar del tot la tercera onada.
Segons Fernando Simón, el que puguem fer per Setmana Santa dependrà de la situació en què arribem, i actualment aquesta situació és «dolenta, molt dolenta», tot i la tendència favorable.
Un altre aspecte a tenir en compte és el de la vacunació. Quan va començar la tercera onada, si considerem les setmanes prenadalenques com el veritable punt d'inici dels contagis nous, encara no havia arribat cap vacuna a Espanya, ja que la primera dosi es va posar el 27 de desembre.
En cinc setmanes, a Espanya s'han administrat 2,1 milions de dosis, i a partir d'ara comptarem també amb les d'AstraZeneca, de manera que d'aquí a vuit setmanes, coincidint amb la Setmana Santa, el normal és que s'hagi arribat a una xifra al voltant d'entre 7 i 8 milions de dosis posades, i probablement se superin els 2 o 3 milions de persones vacunades amb les dues dosis.
Encara que són dades insuficients per a la immunitat de grup, hi ha qui creu que aquestes xifres ja podrien començar a notar-se al mes d'abril, el que faria que les futures onades de Covid-19 que poguéssim tenir a Espanya no arribin als pics vistos durant la tercera.
Així doncs, si Espanya aconsegueix mantenir la corba descendent de contagis fins al mes d'abril, és possible que es pugui evitar una quarta onada, i en el pitjor cas, patir-la, però de forma més lleu. Però si les restriccions s'aixequen abans d'hora i arribem a Setmana Santa amb un nou augment de contagis, els experts presagien una quarta onada de característiques similars a l'actual.