L'anunci que acaba de fer Pedro Sánchez: «Queden 99 dies»

El president espanyol també ha demanat «coherència» a l'oposició que critica l'aixecament de l'estat d'alarma

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha insistit aquest dimarts, 11 de maig que les comunitats autònomes disposen de prou eines per plantar cara a la pandèmia de covid malgrat l'aixecament de l'estat d'alarma. «L'estat d'alarma és el passat, cal mirar el futur» perquè «estem a 99 dies» de la immunitat de grup, ha sentenciat abans de recordar que gràcies a la vacunació del 70% de la població estarà immunitzada a finals d'agost.

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.

En una atenció als mitjans acompanyat del president de la República Argentina, Alberto Fernández, el president espanyol també ha demanat «coherència» a l'oposició que critica l'aixecament de l'estat d'alarma perquè «no pot ser que el demani ara» quan «des d'octubre a maig hi ha votat en contra».

El president espanyol ha aprofitat per aclarir la posició del govern espanyol respecte a la possibilitat de legislar per evitar que les comunitats autònomes es quedin sense marge de maniobra en cas que el Tribunal Suprem no aprovi les seves mesures. El ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, va apuntar a aquesta via dilluns en una entrevista a El País, i posteriorment va recular apuntant —com Sánchez— que els territoris disposen de prou vies.

Segons Sánchez, el ritme de vacunació permet pensar ja en una «altra etapa». «Estem a 99 dies d'aconseguir el 70% de la població vacunada i al llarg d'aquests mesos les comunitats tenen amplis instruments per plantar cara a la pandèmia en l'estat actual». «L'estat d'alarma és el passat, cal mirar el futur», ha dit, i mentrestant «en el si del Consell Interterritorial tenen els instruments per plantar cara amb eficàcia i contundència al control de la pandèmia».

Sánchez admet que esgotarà la legislatura

En paral·lel, el president va admetre aquest dilluns que els resultats de les eleccions madrilenyes del 4-M «són dolents» però va afirmar que aquests comicis han estat «una oportunitat per aprendre» i ha augurat que a les pròximes eleccions autonòmiques del 2023 «l'esquerra tornarà a Madrid». Segons Sánchez, aquestes noves eleccions madrilenyes tindran lloc abans de les generals, i en qualsevol cas el seu resultat ni és extrapolable a tot l'Estat ni afecta la seva estratègia. «El govern d'Espanya està a tenir un full de ruta per als pròxims 32 mesos i centrar-se en l'important que és aconseguir el 2023 amb la recuperació econòmica consolidada», va dir.

«L'esquerra tornarà amb més esperança i força de la mà del PSOE», va dir des d'Atenes a la seva primera atenció als mitjans de comunicació des de la victòria d'Isabel Díaz Ayuso. Segons el president espanyol i secretari general del PSOE, ara «queden 32 mesos per a les generals». «Volem superar aquesta pandèmia, que la gent recuperi la seva vida, i propiciar una recuperació justa on gestionem amb eficàcia els fons europeus en els pròxims sis anys».

Respecte a l'aixecament de l'estat d'alarma el passat cap de setmana, Sánchez va assegurar que les comunitats autònomes «tenen instruments suficients per plantar cara a la pandèmia». «Han estat sis mesos d'un estat d'alarma on s'ha donat cobertura jurídica a algunes de les decisions més dures», va dir, però «ara el consell interterritorial i la legislació estan en mans de les comunitats autònomes i hi ha instruments suficients pe plantar cara» a la pandèmia.

En aquest sentit ha recordat que un terç de la població adulta ja té inoculada una dosi de vacuna, i la meitat d'aquests ja tenen la pauta completa. «Estem a 100 dies d'aconseguir l'objectiu de tenir el 70% de la població vacunada», va dir. En tot cas ha promès que el govern espanyol «sempre allargarem la mà de les comunitats autònomes per donar una resposta conjunta».


Comentaris

envia el comentari