Els sindicats CCOO i UGT han convocat vaga de neteja en els centres hospitalaris de Catalunya el divendres 30 d'abril. Els delegats sindicals de la neteja exigeixen la gratificació que es va donar al personal sanitari i sociosanitari, ja que consideren que també son treballadores i treballadors de primera línia davant la pandèmia de la covid-19.
El col·lectiu defensa que la seva feina «també és essencial». La decisió s'ha pres aquest dilluns per unanimitat en una assemblea conjunta de delegats d'aquest sector. A tots els centres hospitalaris de Catalunya s'ha convocat una aturada d'una hora per torn i també es preveuen fer concentracions i manifestacions.
La plantilla d'Estée Lauder està cridada a fer vaga indefinida a partir de dissabte
Aquest dilluns s’ha conegut una altra vaga planejada per les properes setmanes. Les empleades de 35 botigues del gegant de la cosmètica Estée Lauder estan cridades a fer vaga indefinida a partir del 3 d'abril, segons ha informat el Col·lectiu Ronda. L'aturada es convoca davant la decisió de l'empresa d'excloure a les representants designades per 427 treballadores, més de la meitat de la plantilla, que no comptaven amb representants del període de consultes de l'expedient de modificació substancial de condicions laborals que Estée Lauder pretén imposar.
En aquests centres es van celebrar les assemblees i votacions per designar les representants autoritzades per participar en la negociació però la direcció ha desestimat incloure-les a la comissió i ha designat com a interlocutors únics als sindicats de Madrid.
[predef]catalunya-diari-625[/predef]
Les mesures proposades per l'empresa inclouen, entre altres, la supressió de la compensació econòmica i dia lliure de diumenges i festius, el canvi de torns fixos de treball a un cicle de torns rotatius o la substitució de sistema de comissions sobre les vendes aplicat fins ara per un plus fix que es calcularà prenent en consideració el resultat dels tres darrers anys, incloent-hi el període de cessament d'activitat obligat per la pandèmia.
Les treballadores excloses denuncien haver estat «silenciades i apartades» de la fase negociadora d'un expedient en el qual l'empresa proposa «mesures de gran impacte econòmic» i que dificulten enormement la conciliació de la vida familiar i professional en una plantilla conformada en més d'un 95% per dones.
El mateix dia, el Col·lectiu Ronda ha impugnat davant l'Audiència Nacional la constitució de la comissió perquè es paralitzi immediatament aquest procés negociador i es reprengui quan es constitueixi una mesa que representi a la totalitat de la plantilla i no únicament una part d'ella. A Catalunya, hi ha 119 treballadores a la demarcació de Barcelona i 7 a la de Tarragona, la majoria d'elles ocupades en punts de venda situats en els establiments d'El Corte Inglés, aeroports i grans centres comercials.