Imatge d'una persona gaudint d'un pícnic

Nou gir de 180°: la nova 'prohibició' per la Setmana Santa a Catalunya

Les restriccions només permeten que es reuneixin familiars de la mateixa bombolla de convivència

Ha arribat la Setmana Santa i el principal objectiu dels governs és no arribar a una quarta onada que acabaria de col·lapsar el sistema sanitari, a més de poder estrenar la temporada estiuenca amb poca incidència de coronavirus.

Els contagis continuen creixent a Catalunya, i per aquesta raó Protecció Civil ha volgut recordar que, a més de complir totes les restriccions imposades, s’ha d’actuar amb tota la precaució i responsabilitat possible per arribar a l’estiu amb el menor nombre de contagis.

Totes les restriccions sobre reunions familiars de cara a Setmana Santa

Però, de cara a Setmana Santa, com es podrà celebrar a les cases de la gent? Es podrà reunir la família per compartir moments i menjar junts o serà una celebració atípica? El sotsdirector de Planificació i Programes, Sergio Delgado, ha aclarit aquests dubtes en una entrevista a Rac1.

Així, i després de ser preguntat si padrins i fillols podran compartir la mona com marca la tradició, Sergio Delgado assegura que no. El sotsdirector de Planificació i Programes ha recordat que les reunions en espais privats estan prohibides, i que només es poden reunir aquelles persones que pertanyen a la mateixa bombolla de convivència. D’aquesta manera, padrins i nebots no podran celebrar aquestes dates en família si no conviuen normalment a la mateixa casa. A més, Delgado aclareix que aquestes excepcions també s’han de complir en aquelles cases on es tingui jardí o pati, ja que es considera que el risc continua existint.

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.

Un cop aclarit que les reunions familiars no es podran celebrar dins les cases, l’altra opció que es plantegen els catalans és celebrar-ho a l’exterior i així contribuir a l’economia de l’hostaleria que tant ha patit aquest any. Tot i això, Sergio Delgado afirma a Rac1 que «tant a l’interior com a terrassa, només poden haver-hi quatre persones, excepte per a famílies senceres». Així, dependrà del local el fet de poder portar o no la mona i poder celebrar-ho amb els familiars presents.

Pel que fa a celebrar la mona a l’exterior –però no a un local- Delgado recorda que «la normativa de la Generalitat de Catalunya des d’aproximadament l’estiu prohibeix el consum de begudes i aliments en les trobades a l’aire lliure». Per tant, aquesta manera de celebrar-ho tampoc serà possible.

Delgado opina sobre el concert de Love of Lesbian a Barcelona

Amb aquestes restriccions tan severes que prohibeixen les reunions familiars més enllà de la bombolla de convivència, Sergio Delgado ha volgut opinar a Rac1 sobre la prova de concert de Love of Lesbian al Palau Sant Jordi de Barcelona, on milers de persones van reunir-se sense distància social per a provar que els concerts són un lloc segur. En aquest sentit, el sotsdirector de Planificació i Programes defensa que molta gent no entengui aquesta prova: «És difícil explicar que no puguis anar a veure el teu pare i que, en canvi, hi hagi un concert amb 5.000 persones».

Entrem a una Setmana Santa novament atípica, sense reunions familiars entre padrins i fillols i sense els actes religiosos que caracteritzen aquesta festa al nostre país. Tot i això, els experts consideren que aquest esforç valdrà la pena si arribem a l’estiu amb una incidència del virus pràcticament nul·la i amb l’opció de reactivar el turisme.