Des que es va iniciar la pandèmia a Espanya, i a la resta del món, la mascareta ha estat un complement més, tant de protecció com de vestuari. S'han venut i creat de tota mena: quirúrgiques, higièniques, FFP2, de tela, de pantalla, transparent, etc., i la veritat és que amb algunes d'elles hi ha hagut una certa polèmica per considerar-se poc segures enfront de la covid.
Malgrat que és obligatori actualment l'ús de les mascaretes en espais públics, cada persona pot triar la que compra i porta i és per això que hi ha una gran varietat d'oferta.
Com sabem, totes les que es venen en el mercat han passat unes certes proves que garanteixen que la seva efectivitat és prou elevada per a evitar, en la mesura que sigui possible, contagiar. No obstant això, sí que és cert que tot depèn de la classe de mascareta, unes protegeixen més que unes altres, algunes només eviten que tu contagiïs i altres també que et contagiïn a tu si la portes posada.
Tanmateix, tot això és sempre que es faci un bon ús de les màscares. Com s'ha repetit des que es va fer obligatori l'ús d'aquestes, és important col·locar-se bé la màscara, tapant boca i nas, amb la goma ben ajustada, posant-se una de la talla correcta i canviant-la quan sigui necessari.
En cas que alguna d'aquestes coses no es compleixi, l'ús de les mascaretes deixa de ser tan efectiu com deuria, i és del que ha alertat ara un expert espanyol. José Luis Jiménez, científic i gran expert en aerosols, ha volgut advertir, en una entrevista per al mitjà 'Consalud', que cal tenir molt de compte amb les màscares FFP2.
Al principi, sempre s'ha dit que es tracta d'una de les quals més protegeixen i són més segures, efectivament és així. Llavors, per què aquest expert no recomanaria el seu ús? És simple, pel mal ús que fa la població d'elles.
«Molta gent les porta com penjant, com amb buits per tots costats. Jo diria que el 80 o el 90% de gent que veus la porta malament». No obstant això, cal especificar que no parla de totes les FFP2, sinó únicament de les que porten les gomes a les orelles.
Cal recordar que les FFP2 originals portaven dues gomes que no es posen en les orelles, sinó que van per darrere del cap, segons ha explicat l'expert, aquestes, les tradicionals, són les que «s'ajusten bé, funcionen i segellen bé». Les orelleres, d'altra banda, són molt difícils de posar bé.
Afirma que, el fet de portar les gomes que han d'ajustar-se en les orelles, fa molt més fàcil que la mascareta no quedi ben posada, perquè no ajusta de la mateixa manera i la forma que té la màscara fa que es generin molts buits pels quals podrien colar-se les partícules del virus.
Jiménez ja ha advertit que «se n'han venut moltes» d'aquest tipus i, segons ell, no són aconsellables perquè «segellen malament» i «deixen molt buit». Així doncs, segons el consell de l'expert, el millor és aconseguir les FFP2 que segellen bé, que tal com explica, són les que porten les dues gomes per darrere del cap, això fa que la mascareta quedi molt més ajustada i no hi hagi buits.
Com ha reconegut l'expert, no cal desprestigiar per això aquest tipus de mascaretes, «les FFP2 ben ajustades són bones», ha assegurat, no obstant això, sí que cal tenir en compte si aquest tipus de màscara és l'apropiada per a cada persona, comprovant si queda o no massa solta.
[predef]catalunya-diari-625[/predef]