Pla general de persones assegudes a les terrasses dels bars del passeig marítim de Cambrils

Els bars i restaurants diuen prou: «Tancar interiors només agreujarà la crisi»

L'associació qualifica de «simbòliques» les ajudes directes de l'Estat i afegeix que les restriccions "arruïnen sectors"

La restauració de Catalunya travessa una situació crítica. Quan tot just fa un any que va esclatar la pandèmia, bars i restaurants catalans veuen com encara no poden sortir del túnel. Tota ajuda és ínfima i la previsió és més pessimista que mai. Ara, per més inri, Sanitat té sobre la taula el tancament de l’interior dels bars. Quelcom que a Navarra s’aplicarà de cara a aquesta Setmana Santa.

Davant aquesta disjuntiva, el Gremi de Restauració de Barcelona creu que tancar l'interior dels bars i restaurants quan se superin els 150 casos per cada 100.000 habitants -una recomanació aprovada per Sanitat i les CCAA- «únicament agreujarà la crisi econòmica». Segons el president de l'associació, Roger Pallarols, la ciutadania «ja no tolera les restriccions», i seguir limitant la restauració «servirà per traslladar les reunions als àmbits privats». Alhora, recorda que a les empreses del sector «no els queden ni estalvis ni crèdits» i afegeix que les restriccions «arruïnen sectors econòmics sencers». En aquest sentit, el gremi qualifica de «simbòliques» les ajudes de l'Estat –Catalunya rebrà 993 milions d'euros- perquè «en cap cas estaran a l'altura del forat de la pandèmia".

Els bars, farts: creuen que les restriccions són arbitràries 

En un comunicat publicat aquest dilluns, Pallarols ha defensat que «la socialització és un fet» i que, un any després de l'esclat de la pandèmia, les solucions per evitar l'expansió de la covid-19 han de ser «diferents, més precises i menys lesives des del punt de vista econòmic». Per altra banda, acusa l'administració de «criminalitzar» el sector de la restauració.

En relació amb les ajudes aprovades pel govern espanyol –se'n beneficiaran les empreses que hagin patit una caiguda d'ingressos superior al 30% l'any 2020-, consideren que el pas de l'executiu «és ben minso» i noten «una falta d'implicació» per part de l'Estat. Pel que fa a Catalunya, el gremi avisa que reclamarà al nou Govern que es doni continuïtat a les ajudes trimestrals per a empreses amb treballadors en ERTO, bona part dels quals van anar a parar a mans dels restauradors.