A les deu del matí i set minuts del passat 15 de juny de 2018, tot just avui fa un any, desapareixia de l''sky line' marítim de Torredembarra l'icònica escultura Alfa i Omega, de Rafael Bartolozzi, situada des de l'any 2000 al bloc de davant de la platja de Baix a Mar. L'obra es retirava a causa del perill que podia suposar durant la temporada d'estiu a causa del seu estat de deteriorament.
Els treballs previs van iniciar-se de bon matí, i pocs minuts més tard de les vuit els operaris i la maquinària instal·lada al voltant del bloc ja treballaven a marxes forçades per retirar l'Alfa i Omega. En poc menys de dues hores, l'escultura de Rafael Bartolozzi va ser seccionada i va ser tombada a una plataforma que, arrossegada més tard, se la va endur. Des de llavors, el bloc de Baix a Mar és completament nu.
Per cert, 'BaixGaiàDiari.cat' va retransmetre en directe el desmantellament de l'Alfa i Omega, en un vídeo en directe que va tenir una elevada audiència i que, un any després, acumula més de 26.000 reproduccions —el podeu veure al capdamunt d'aquesta notícia.
La situació actual de l'Alfa i Omega
L'efemèride del primer aniversari del dia que l'Alfa i Omega va ser arrencat del bloc ha coincidit, precisament, amb la jornada de la reelecció d'Eduard Rovira (ERC) com a alcalde i el canvi de govern. Un canvi que deixa fora d'aquest govern el socialista Vale Pino, el regidor de Manteniment de l'Ajuntament de Torredembarra que va comandar tota l'operació. Encara en el càrrec, tot i que en funcions, Pino ha explicat que fins al darrer dia d'aquest govern s'ha treballat per «saber el cost que tindrà restituir l'escultura», tal com va acordar la comissió reunida a principis de 2019.
«Cal trobar pressupostos de construcció de la nova escultura, muntatge i manteniment», explica Pino. Amb aquestes tres dades se sabrà el cost total de tornar a col·locar l'Alfa i Omega al mar, i llavors tocarà decidir. Ara per ara el consistori disposa d'un pressupost de construcció de l'escultura, amb un gruix de l'acer i unes soldadures adequades per anar al mar, que ronda els 60.000 euros. A aquest cost caldria afegir-li el muntatge —hi ha diverses fórmules i tocaria escollir la més adequada per, després, pressupostar-la— i el manteniment, que hauria de ser periòdic.
La feina serà ara per al nou govern municipal, que haurà d'aconseguir aquests pressupostos i prendre una decisió. «Nosaltres sempre hem optat per fer un procés participatiu perquè sigui la ciutadania qui triï què fer, ja que es tracta d'una despesa important», recorda el regidor sortint de Manteniment, Vale Pino. La decisió, però, ja serà d'ERC.
Per ara, la reparació del bloc
Sigui quina sigui la decisió que s'acabi prenent, els primers treballs que caldrà dur a terme són els d'adequació del bloc. L'encofrat de formigó presenta diverses deficiències que cal resoldre i reforçar abans no s'opti per la recol·locació de l'estructura. El cert és que el pressupost municipal d'enguany ja reservava una partida de 70.000 euros per dur a terme aquesta actuació.
Amb tot, amb l'inici del nou mandat, i un cop es disposi de tots els pressupostos al complet, caldrà tornar a reunir la comissió de treball al voltant del futur d'aquesta escultura, creada per unanimitat del ple arran d'una proposta del grup municipal del PDECat i Unió. Serà aquest òrgan, on també hi ha representada la família Bartolozzi amb el fill i la vídua de l'artista, que decidirà quin és el camí a prendre pel que fa a la restitució —o no— d'aquesta emblemàtica escultura.