Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

L'Alfa i Omega de Torredembarra: un futur encara incert

El pressupost per reinstal·lar una rèplica de l'estructura es preveu elevat i els partits coincideixen, majoritàriament, en què caldrà una consulta

Que l'Alfa i Omega s'ha convertit en una icona de Torredembarra en els darrers vint anys és indiscutible, des que va ser col·locada el 1999, per commemorar el vintè aniversari dels Ajuntaments democràtics. El 15 de juny de 2018, l'escultura va ser desmuntada de la seva ubicació, al bloc de davant de la platja de Baix a Mar, a causa del seu elevat estat de deteriorament, que la convertia en un perill per a la temporada de bany.

El material de què esta feta, el corten, es troba molt malmès i ara s'estudia quines són les diverses opcions que hi ha sobre la taula. S'ha de tornar a ubicar, sí o sí, al bloc? En cas afirmatiu: es pot aprofitar alguna part de l'escultura original? 

Com ha de ser la rèplica, si és que s'acorda per fer-ne una? Existeix l'opció de recol·locar-la en terra? Quin cost tindria qualsevol d'aquestes opcions? Hi ha possibilitats d'una consulta popular en què tots els torrencs puguin votar què cal fer?

L'escultura 'Alfa i Omega', a Torredembarra. | Arxiu delCamp.cat

 

L'estat de l'Alfa i Omega avui: a l'espera de demanar pressupostos

El passat dimarts, 29 de gener, es va fer  la primera reunió del grup de treball sobre l'escultura. La creació del grup s'aprovava per unanimitat al ple del juliol de 2018, a proposta del PDECat i Unió. L'acord que en va sorgir aquest dimarts va ser demanar i estudiar pressupostos sobre les diverses sortides que es podrien donar a l'Alfa i Omega.

Un dels primers detalls que es coneixen és que un primer estudi tècnic avança que, de l'original,  tan sols se'n podrien salvar les peces superiors —els 'cabells'—, i sempre i quan no es recol·loquessin a mar. Quan es tinguin els pressupostos que cal demanar, hi haurà una segona reunió del grup de treball. «Serà dins del present mandat», confirma a aquest mitjà l'alcalde de Torredembarra, Eduard Rovira (ERC).

L'Alfa i Omega, a fons

Així les coses, des de BaixGaiàDiari.cat volem conèixer a fons totes les posicions sobre què cal fer amb l'Alfa i Omega. D'aquesta manera, hem consultat totes les parts implicades en la decisió amb l'objectiu de conèixer quin és el seu parer sobre les preguntes formulades: els  partits polítics amb representació a l'Ajuntament de Torredembarra; la família de Rafael Bartolozzi, l'autor de l'escultura —va morir fa deu anys—; i l'Associació de Veïns Sant Joan de Baix a Mar.

Una imatge de l'operatiu de desmuntatge de l'escultura 'Alfa i Omega', el passat mes de juny. | Anna F. / Ajuntament de Torredembarra

 

Els Bartolozzi i l'Associació de Veïns de Baix a Mar exigeixen la restitució de l'escultura

L'Alfa i Omega és obra de l'artista i exalcalde de Vespella de Gaià, Rafael Bartolozzi, que va morir l'any 2009 als 66 anys d'edat. El seu fill Nil, representant la família, era dimarts a la reunió del grup de treball i ha explicat a BaixGaiàDiari.cat la seva posició sobre la qüestió de l'escultura. «Ha d'anar al mar, perquè és això el que fa única l'escultura: no posar-l'hi seria un error», diu Nil Bartolozzi clarament.

La família retreu «la manca de manteniment de l'Alfa i Omega, malgrat que els veïns van denunciar ja fa anys l'estat en què es trobava» i diu que estan «disgustats per com el govern de la Torre ha fet les coses fins ara» perquè «l'Alfa i Omega s'ha tret malament, l'Ajuntament no s'ha assessorat artísticament en la matèria i no va consultar la família: és un acte de vandalisme contra l'escultura i contra el que representa, és a dir, la democràcia i la llibertat».

Bartolozzi carrega encara més contra el govern torrenc en acusar-lo de  «no haver fet res en els set mesos que fa des que es va treure l'escultura». Afirma, però, que «ara cal mirar endavant». «Cal recuperar l'Alfa i Omega al bloc per tot el que representa», insisteix, i davant la possibilitat que el pressupost sigui massa elevat, diu que «serà viable, serà una inversió important, però és una peça única».

Nil Bartolozzi veu que «l'alcalde és massa cautelós amb aquest tema i no diu clarament què vol fer», però creu que «tots els partits volen recuperar l'escultura», de manera que no veu imprescindible una consulta popular. «La gent ja està representada pels partits i l'associació de veïns», explica. A més, s'ha ofert a assessorar artísticament en tot el que calgui perquè l'Alfa i Omega torni al bloc.

En la línia de la família Bartolozzi s'expressa l'Associació de Veïns de Baix a Mar. «Volem que es torni a reposar l'escultura al bloc, al mar, no contemplem que pugui anar a una altra banda», diuen des de la junta de l'entitat.

L'Alfa i Omega va ser tallat del seu emplaçament el passat 15 de juny de 2018. | Anna F. / Ajuntament de Torredembarra

El govern de Torredembarra, prudent sobre l'Alfa i Omega

L'alcalde de la Torre, Eduard Rovira (ERC), mostra prudència al voltant de què passarà amb l'escultura. «No hi ha res decidit», expressa l'alcalde, que subratlla les dificultats en aquesta qüestió. «Els pressupostos que ara demanarem no són senzills ni gratuïts, exigeixen una sèrie de treballs i de dificultats tècniques que faran que siguin de pagament», explica.

«Un cop tinguem aquests pressupostos haurem de decidir què cal fer, i si les opcions són cares, com preveiem, caldrà consultar i fer allò que decideixi el poble», manifesta Rovira. Amb tot, Rovira creu que «la reunió de dimarts va ser molt constructiva» i es defensa sobre les acusacions de «paràlisi» sobre aquest tema durant set mesos, cosa que també li retreu l'oposició. «A l'Ajuntament estem treballant en moltes qüestions i la lentitud és generalitzada en molts temes, anem lents perquè tenim moltes coses sobre la taula», etziba Rovira.

Clara Solivellas, de l'Alternativa Baix Gaià, es mostra taxativa a l'hora de cercar una solució per l'Alfa i Omega. «Estem rotundament a favor de fer una consulta ciutadana i aplicar la decisió que s'hi prengui», diu a  BaixGaiàDiari.cat. «Vam treure l'escultura per urgència i per seguretat, i la restitució pot ser cara, però farem l'esforç econòmic si la gent decideix que cal», expressa.

Des del PSC, Vale Pino expressa una posició similar, però és més clar a l'hora de dir que «sempre hem volgut que l'Alfa i Omega torni si és possible». «Cal mirar, primer, quant costa fer una rèplica i recol·locar-la, i estem en aquest punt», diu Pino, que es mostra partidari, un cop amb els pressupostos sobre la taula, d'una consulta ciutadana «perquè la decisió final no l'hem de prendre nosaltres, sinó el poble».

Ara bé, Pino posa l'accent en què el procés de consulta «ha de ser seriós, amb filtres i control, i de resultats fiables». El també regidor de Via Pública i Manteniment carrega també contra el PDECat. «Tot i impulsar el grup de treball i retreure'ns que no dúiem cap proposta concreta, ells tampoc no van portar cap mena d'idea ni d'iniciativa», va dir Pino a aquest mitjà. Alhora, va recordar que enguany es refarà l'encofrat del bloc.

Una imatge de l'operació de desmuntatge de l'Alfa i Omega a Torredembarra, el passat mes de juny. | Anna F. / Ajuntament de Torredembarra

 

Una imatge dels assistents a la primera reunió de treball de l'Alfa i Omega. | BaixGaiàDiari.cat.

 

L'Alfa i Omega, font de crítiques al govern des de l'oposició

Però què en pensen, els partits de l'oposició sobre la qüestió de l'Alfa i Omega? Quatre de les cinc formacions  an explicat a BaixGaiàDiari.cat què en pensen de tot plegat i coincideixen a criticar el govern municipal per la gestió del problema de l'escultura. «No s'ha fet res en set mesos», es queixava la portaveu d'Avui Democràcia, Rosa Maria Guasch. «Aquest és un exemple més que no es cuida gens el patrimoni artístic local», diu Núria Gómez, del PP.

Anna Magrinyà, des del PDECat, recorda que «ja es va trigar un any a retirar l'escultura quan un estudi deia que estava deteriorada» i que «no hi ha cap calendari, cap pressupost, cap idea i cap planificació». Des de Ciutadans, Toni Cruz assegura que «el govern no sap què vol fer» i que «en tot cas, anem molt tard amb aquesta qüestió».

Avui Democràcia i el PP es mostren clarament «partidaris de retornar l'Alfa i Omega a lloc». «Hem de valorar que tenir l'escultura al mar és únic, i la família vol l'Alfa i Omega allà o res», expressa la regidora d'Avui Democràcia, Rosa Maria Guasch, en declaracions a aquest mitjà. «Si els interessés, aquest estiu ja podria estar instal·lada de nou», diu Guasch, que creu que «el govern no està d'acord amb tornar a col·locar l'Alfa i Omega».  Avui Democràcia també dona suport a una consulta popular per decidir el futur de l'escultura.

El PP de Núria Gómez es mostra «a favor de recuperar l'escultura tot i que està molt malmesa». «Serà car però s'ha de fer, és un símbol i no podem permetre que quedi mort a una nau industrial», diu Gómez, que també creu, però, que «cal ser realista i si el preu és desorbitat, caldrà fer una consulta popular amb totes les opcions viables».

Des del PDECat d'Anna Magrinyà asseguren que «cal tenir pressupostos de totes les opcions», però també «buscar altres fórmules de finançament i parlar-ne amb la Diputació de Tarragona, el Port de Tarragona o la Generalitat, a banda de possibles patrocinis privats».

«No podem descuidar més la família Bartolozzi, hi hem de teixir complicitats; cal fer un calendari i una planificació sobre aquest tema i proposar un model participatiu concret per prendre la darrera decisió», explica la portaveu del PDECat, que carrega contra l'equip de govern: «en set mesos no han fet absolutament res sobre l'Alfa i Omega»

Finalment, Ciutadans qualifica la reunió de dimarts de «molt constructiva». Toni Cruz, el seu portaveu, era molt clar a l'hora d'explicar què faria el seu grup amb l'Alfa i Omega. «Cal pressupostar les opcions, dir els llocs on es podria instal·lar i posar en marxa un procés de consulta ciutadana que decideixi», explica Cruz, que deixa clar que «prioritàriament, l'escultura ha d'anar al mar, i si no, s'ha de recuperar en un altre punt de Torredembarra, encara que sigui en terra».

Cruz tampoc ha volgut escatimar crítiques al govern municipal, a qui ha retret «la deixadesa i el mal que ha causat a l'escultura». «Portem mesos de retard després de molt temps sense que es fes manteniment a l'Alfa i Omega, i així va acabar», ha dit Cruz a aquest mitjà.

Per la seva banda, l'únic edil de la CUP a la Torre, Toni Sacristan, creu que «tal com ja està fent el govern, cal buscar les vies per mirar de restituir l'Alfa i Omega, perquè hi ha molts torrencs que se senten seva aquesta escultura, té un valor sentimental». És el posicionament, des de l'oposició, més proper a la línia del tripartit de govern.

  

  

«Això sí», diu Sacristan, «a la Torre hi ha més problemes als quals no es dona tanta importància, i no es fan 'grups de treball'». «Es fan comissions per coses importants, però no pas per qüestions que ho són de debò, com ara la lluita pels drets socials i laborals», apunten els anticapitalistes per boca del seu regidor.

Sigui com sigui, ara caldrà esperar a la segona reunió del grup de treball de l'Alfa i Omega per determinar el cost que poden tenir les diverses opcions i comprovar si, finalment, s'articula una consulta ciutadana perquè els torrencs tinguin la darrera paraula. Aquest sembla un punt de coincidència de totes les formacions polítiques, tot i que la família no el veu imprescindible.

També et pot interessar

El banc blau de Torredembarra, un nou espai per parlar de salut i benestar

El nou sistema del pàrquing Filadors de Torredembarra, a partir de l'abril