Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Professionals d'un equip de prevenció epidèmica a la Xina

Tornen a saltar les alarmes: Apareix un nou coronavirus similar al de la Covid-19

Ha estat batejat com a RacCS203

Professionals d'un equip de prevenció epidèmica a la Xina
El nou virus ha estat batejat com a RacCS203| Europa Press


Un equip de científics de la Universitat de Chulalongkorn, a Bangkok, ha descobert un nou coronavirus en la sang de diversos ratpenats que habiten a Tailàndia, que és molt similar a la Covid-19. Es tracta d'un descobriment que arriba després de l'aparició d'una nova mutació del virus i que suposa una «important troballa en la recerca» de l'origen del SARS-CoV-2.

L'estudi ha estat publicat aquest dimarts, 9 de febrer, a 'Nature Communications' i els autors de la investigació han assenyalat que «la identificació de l'origen i del virus i els progenitors immediats» és fonamental perquè les mesures de salut pública serveixin «per prevenir futurs brots», i també és important «des del punt de vista acadèmic».

[predef]catalunya-diari-625[/predef]

Més d'un 90% de similitud

El nou coronavirus que han descobert els científics de la Universitat de Chulalongkorn ha estat batejat com a RacCS203. Per descobrir com està relacionat amb aquest virus, els experts han pres mostres de ratpenats Rhinolophus infectats amb aquesta altra mena de coronavirus i han dut a terme una seqüenciació genòmica.

Així és com han arribat a la conclusió que el RacCS203 té un 91,5% de similitud en el seu codi genètic amb el SARS-CoV-2. A més, també està estretament relacionat amb el coronavirus RmYN02, que al seu torn té una semblança del 93,6% amb la Covid-19.

La principal diferència del nou coronavirus

Tot i l'elevat percentatge de similitud que ha presentat el RacCS203 amb les altres variants del virus, també han destacat diferències molt rellevants.

La principal dissemblança és que les proteïnes dels pics del nou coronavirus tenen una forma diferent, i això impedeix que s'adhereixin a les cèl·lules humanes ACE2. Això que vol dir que no podria infectar les persones, ja que aquestes cèl·lules actuen com el canal d'ingrés de la Covid-19 en el nostre organisme.

Per tant, cal que primer passi a un hoste intermedi, com podria ser un pangolí, on el virus muta i adquireix la capacitat d'unir-se a l'ACE2. Aquesta és una de les quatre hipòtesis que ja ha estat plantejada recentment per l'Organització Mundial de Salut (OMS), després de fer públiques les investigacions que s'estan realitzant a Wuhan per conèixer l'origen de la Covid-19.

La primera conjectura és que el virus ha arribat a la raça humana a través del salt directe d'un animal. La segona assenyala que, a través d'espècies intermediàries, hauria passat entre animals. La tercera apunta els productes congelats com a transmissors de la malaltia. I la quarta és que s'hagi desenvolupat en un laboratori, encara que aquesta última opció ha estat descartada per la pròpia organització.

El RacCS203 té anticossos neutralitzants

Els científics de la Universitat de Chulalongkorn també han descobert que els anticossos presents a la sang dels ratpenats i els pangolins infectats són efectius per neutralitzar la Covid-19.

«Es van detectar anticossos neutralitzants del SARS-CoV-2 a ratpenats de la mateixa colònia i en un pangolí, en un lloc de control de vida silvestre al sud de Tailàndia. «Els antisèrums generats contra el domini d'unió al receptor (RBD) de RmYN02 van ser capaços de neutralitzar de forma creuada el SARS-CoV-2, tot i el fet que l'RB de RacCS203 o RMYN02 no va aconseguir unir-se a l'ACE2». Per tant, el següent pas serà comprovar si també són eficaços a l'hora de combatre els símptomes de la Covid-19 en les persones.

D'altra banda, els investigadors també han explicat que creuen que diversos tipus de coronavirus relacionats amb el SARS-CoV-2 poden estar presents en ratpenats d'altres països del sud-est asiàtic. «Encara que l'origen de virus de la Covid segueix sense resoldre, el nostre estudi ha assenyalat la distribució geogràfica del virus al Japó, la Xina i Tailàndia, en un rang de 4.800 quilòmetres». Per aquest motiu, han destacat que «es necessita amb urgència vigilància transfronterera per trobar el virus progenitor immediat del SARS-CoV-2».