Un guardia civil de Tráfico pide documentación a un conductor

L'aparell que la DGT obliga a comprar, però no et servirà de res passat un temps

Trànsit ha modificat la normativa que porta anunciant des de fa mesos

Si us heu avançat i ja heu comprat una balisa lluminosa V16 per al cotxe, sentim dir-te que, en un temps, no et servirà de res. La Direcció General de Trànsit (DGT) ha modificat una de les normatives que ja havia anunciat.

Trànsit compta amb un gran llistat de propostes que pretén anar aplicant al llarg dels propers anys. Una, tal com s'havia anunciat, té a veure amb l'obligació de portar balises lluminoses. Tot i això, ara la DGT ha anunciat canvis importants quant a aquesta regulació.

L'aparell que la DGT obliga a comprar tots els conductors

La Prefectura de Trànsit està constantment actualitzant les seves normatives i s'adapta a les noves formes de conducció. Un dels objectius que persegueix amb aquests canvis, és reduir al màxim la xifra de persones mortes a les carreteres.

Per aquesta mateixa raó, el 2018, es va instaurar la Instrucció 18/V-132. Amb aquesta regulació, en cas d'avaria o estacionament forçat al mig de la via, els usuaris poden combinar l'ús de triangles reflectors i balises lluminoses V16.

Un cotxe vermell circulant per una carretera
En cas d'avaria, els conductors poden combinar l'ús de triangles reflectors i balises lluminoses V16 | Getty Images

Aquest segon aparell permet enviar senyals de llum i la seva instal·lació és molt senzilla, ja que es col·loca al sostre del vehicle i els conductors no han de sortir de l'interior per fer-ho. D'aquesta manera s'eviten possibles accidents per atropellament.

Si ja has adquirit la balisa, ho has de saber això

Els sinistres mortals per atropellament en baixar del cotxe són més comuns del que sembla. Segons les dades de la DGT, el 2018, una de cada tres persones que va perdre la vida a les carreteres, va patir l?accident al sortir del vehicle.

NOVETAT WHATSAPP : Rep GRATIS les novetats de Mercadona! Fes clic aquí per entrar a la nostra comunitat de WhatsApp

Així doncs, les balises lluminoses són valorades com el sistema més segur. És per això que Trànsit ha ordenat que passin a ser obligatòries a partir del 2 de gener del 2024 i, per contra, els triangles deixaran de ser-ho.

No es tracta de cap novetat, ja que la DGT anuncia aquest canvi des de fa mesos. Per això, alguns conductors ja han avançat a comprar el dispositiu. Tot i això, tots ells han de saber que, passats els dos primers anys, el seu ús quedarà obsolet.

⬇️ Sols agafar el cotxe? Fes clic aquí per saber la norma que has d'aplicar d'ara endavant ⬇️

😮 LA NOVA NORMATIVA OBLIGATÒRIA DE LA DGT QUE HAS DE CONÈIXER ➡️

La balisa lluminosa V16 ja té substituta

Tot això, Trànsit té entre mans la creació d'una plataforma digital que es connectarà directament a les balises lluminoses. Es tracta d'un sistema d'avís a través del qual s'enviaran senyals de posició a la DGT per localitzar el vehicle parat al mig de la carretera de manera ràpida i eficaç.

Un conductor col·loca una llum d'emergència a sobre del cotxe amb la finestreta baixada
La DGT obligarà a fer una llum d'emergència que substituirà el triangle a partir del 2024 | cedida

No obstant això, els dispositius V16 que es troben avui dia als punts de venda, tenen un gran handicap, i és que no estan dissenyats per connectar-se a aquesta plataforma.

És per això que, quan el sistema de geolocalització estigui operatiu, les balises actuals deixaran de ser funcionals i s'hauran de canviar per altres amb possibilitat de connexió.

⬇️ Estalviaràs segur! Fes clic aquí per conèixer els trucs que ha compartit la DGT per combatre els alts preus ⬇️

💸 ELS 5 CONSELLS PER ESTALVIAR EN COMBUSTIBLE: DURA MÉS TEMPS ➡️

Adéu definitiu als triangles d'emergència

Amb la implementació d‟aquesta nova normativa, l‟ús dels triangles d‟emergència deixa de tenir sentit. Així doncs, la DGT ja ha anunciat la data en què aquests elements passaran a estar prohibits. Segons el previst, això passarà el gener del 2026, data en què també passaran a inhabilitar-se les balises V16 no connectades.

Aquells que ja hagin comprat l'aparell, només el podran fer servir fins d'aquí a tres anys. Així mateix, hauran d'adquirir un dispositiu connectat nou. Aquesta segona versió ja es pot trobar en alguns punts de venda oficials i, el preu, ronda els 50 euros.