Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Diverses aplicacions en la pantalla d'un telèfon mòbil

L'aplicació 'Radar Covid', qüestionada per un centenar d'experts

Carmen Artigas, secretària d'Estat de Digitalització i Intel·ligència Artificial, ha revelat que el codi s'alliberarà el pròxim 9 de setembre

Diverses aplicacions en la pantalla d'un telèfon mòbil
L'aplicació 'Radar Covid' en dubte, alguns experts apunten que podria no ser tan útil | Pixabay

Cada vegada són més les persones que es descarreguen l'aplicació de 'Radar Covid' per poder saber al moment si han estat en contacte amb algú que hagi presentat símptomes de Coronavirus. No obstant això, diversos experts apunten que aquesta aplicació podria no ser tan útil com asseguraven.

Un grup de 100 investigadors han demanat al govern espanyol màxima transparència en el rastreig de contagis. «Sense un procediment obert que possibiliti la implicació de tota la comunitat i dels destinataris de l''app', aquesta no gaudirà de la confiança necessària per a la seva adopció massiva», defensen alguns dels investigadors, entre els quals es troben Carmela Troncoso o Ricardo Baeza- Yates.

Després de múltiples peticions, el document s'ha publicat amb la finalitat d'alliberar el codi de l'App' perquè pugui ser analitzat i millorat. De fet, van ser diverses fonts les quals van advertir que no es publiqués el codi abans del llançament de l'aplicació, com han fet alguns països, ja que suposava un «incompliment directe del contracte de llicència del sistema de Google i Apple».

«Radar Covid és ja part de la nova generació de la infraestructura de sanitat pública. L'aplicació marca una fita no sols com a innovació digital, sinó també pel seu caràcter cooperatiu. Radar COVID precisa de la cooperació de tota la societat, i per a maximitzar la seva utilitat necessita ser descarregada i activada per una quantitat substancial d'usuaris», comença dient la carta signada pels investigadors.

«Democratitzar no sols implica permetre a la ciutadania l'accés a la infraestructura, sinó la cocreació d'aquestes infraestructures juntament amb la societat. En una societat tan heterogènia com l'espanyola, aquesta cocreació únicament tindrà èxit amb l'ajuda d'experts de diverses disciplines. No hi ha tecnologia sense errors i per tant és necessari un escrutini multidisciplinari per a aconseguir el millor resultat», assenyala finalment la carta.

El codi s'alliberarà el dilluns

Carmen Artigas, secretària d'Estat de Digitalització i Intel·ligència Artificial, ha revelat que el codi s'alliberarà el pròxim 9 de setembre: «Ho estem documentant. Tenir els equips treballant a l'agost suposa que no tens capacitat infinita i hem prioritzat el desenvolupament funcional i la connexió amb les CCAA. És un compromís».

Els investigadors i acadèmics signants demanen «la màxima informació sobre el sistema de governança i presa de decisions en el disseny de l'aplicació», incloent-hi informació sobre «la involucració d'entitats privades i el seu rol i responsabilitats en el projecte» i també que es respecti rigorosament la llei de protecció de dades.

El més probable és que mentre no es compleixin aquestes pautes, l'aplicació no gaudeixi de la confiança necessària per a l'adopció massiva i podria arribar a ser titllada com un acte de mala fe per part dels seus creadors.