Govern Ricomà

L'aprovació de les ordenances fiscals, primera prova de foc del govern Ricomà

El conseller de Serveis Econòmics de l'Ajuntament de Tarragona, Jordi Fortuny, inicia la negociació de les taxes i impostos del 2020 amb la resta de grups municipals

Arriba la primera prova de foc per Pau Ricomà, que posarà a prova la fortalesa d'un govern en minoria, amb l’aprovació de les ordenances fiscals de l’any 2020. El tinent d’alcalde de Serveis Econòmics, Jordi Fortuny, ha iniciat oficialment aquest dimecres la negociació de les ordenances fiscals amb la resta de grups municipals, tot i que ja ha mantingut contactes informals previs amb algunes de les forces amb representació a l'Ajuntament de Tarragona.

 

La voluntat del govern municipal és no apujar la pressió fiscal dels tarragonins i la previsió és que hi hagi molt poca variació respecte a l’any 2019, amb excepció d’alguna modificació en l'àmbit social. El que sí que es preveu és un major compliment en el cobrament de les taxes, com per exemple amb les terrasses o els guals.

 

Trobada amb la CUP aquest dimecres

Jordi Fortuny s'ha reunit aquest dimecres amb la CUP, que ahir en roda de premsa va posar sobre la taula gravar amb un 50% de recàrrec el rebut de l’IBI d’aquells propietaris que tinguin pisos buits permanentment.

 

La CUP TGN aposta per unes condicions laborals dignes de les treballadores públiques
Les conselleres de la CUP, Laia Estrada i Eva Miguel. | Cedida

 

En aquest sentit, el conseller de Serveis Econòmics va respondre les cupaires mitjançant un comunicat de premsa, en què assegurava que ja s’estava negociant «una modificació de les ordenances fiscals per gravar en un 50% el rebut de l’IBI als propietaris de pisos buits».

 

Sobre la trobada d’aquest dimecres, la CUP ha explicat que «la reunió d’avui no ha permès el debat, sinó que més aviat ha estat una taula de treball, on el conseller Fortuny ha fet evident que el veritable debat sobre les ordenances no tindrà lloc fins l’any que ve». La formació anticapitalista ha lamentat que «s’estigui perdent un any de canvi a la ciutat ja que les modificacions que es duran a votació en el proper consell plenari són mínimes».

 

Dídac Nadal, d'acord amb gravar pisos buits de bancs

Un altre dels socis preferents del govern municipal que formen Esquerra i En Comú Podem és Junts x Tarragona. Els postconvergents han confirmat a TarragonaDigital que es reuniran amb el conseller Jordi Fortuny, tot i que encara no s’ha posat data a la trobada.

 

Dídac Nadal en roda de premsa per Junts per Tarragona
El portaveu de Junts x Tarragona, Dídac Nadal, en una imatge d'arxiu. | Cedida

 

Els de Dídac Nadal plantejaran al govern Ricomà bonificar l’IBI i l’ICIO per a la instal·lació de captadors d’energia solar d’autoconsum, com són les plaques solars.

 

Des de Junts x Tarragona també es proposaran bonificacions a famílies en funció de la seva renda i característiques de la unitat familiar, així com bonificacions en l’IAE i l’ICIO i un increment en el gravamen als pisos i locals buits de bancs.

 

Converses informals entre Jordi Fortuny i Pau Pérez

Entre els partits que no van donar suport a la investidura de Pau Ricomà, el PSC reconeix que hi ha hagut converses informals entre Pau Pérez i Jordi Fortuny. Els socialistes preveuen que a finals de setmana es tancarà una data per a una reunió formal.

 

El conseller del PSC Pau Pérez ha mantingut converses informals amb Jordi Fortuny. | Tarragona Digital

 

Pel que fa a les ordenances, fonts consultades del PSC han explicat que «nosaltres seguirem amb una línia continuista, tot i que si es proposa alguna modificació que tingui lògica hi donaríem suport».

 

Ciutadans i PP, sense notícies

Els que encara no tenen notícies del govern municipal són Ciutadans i Partit Popular. El partit taronja no ha rebut cap comunicació del conseller Fortuny, tot i que tenen treballades una sèrie de propostes en aquest àmbit.

 

Sense aprofundir, Rubén Viñuales ha assenyalat que «tenim propostes sobre la taxa d’escombraries, bonificacions en l’àmbit del reciclatge i exempcions fiscals a la rehabilitació d'habitatges».

 

Viñuales i Martín
Imatge d'arxiu de Rubén Viñuales i José Luis Martín | ACN

 

Per la seva banda, el portaveu del Partit Popular, José Luis Martín, ha assegurat que cap representant del govern municipal els ha contactat. «No ens han convocat encara», ha dit Martín. El regidor popular ha explicat que «hem treballat propostes que van en la línia del nostre model de ciutat que vam presentar durant la campanya».