Imatge dels regidors de l'Ajuntament de Cambrils durant la sessió plenària de pressupostos.

L'Ajuntament de Cambrils incrementa en 2 milions d'euros el pressupost per aquest 2020

L'equip de govern tira endavant uns comptes de 47 milions d'euros amb l'oposició en bloc en contra

Ha tardat més del que és habitual, però Cambrils ja té pressupost  municipal pel 2020. Els primers comptes que elabora de forma conjunta l'equip de govern d'ERC, Junts i NMC no han arribat fins a mitjans de febrer, deu dies després de la presentació del Pla d'Acció Municipal (PAM), i han tingut tots els regidors de l'oposició en contra. El pressupost ascendeix a 47 milions d'euros, el que suposa un increment de 2 milions, el 4,26%, respecte al 2019. 

L'alcaldessa, Camí Mendoza, ha volgut remarcar el caràcter social d'aquest pressupost i ha assegurat que s'ha elaborat de forma coordinada amb el PAM. «Hem prioritzat les accions al voltant de les persones, el benestar dels veïns i veïnes de Cambrils, la dinamització econòmica i de l'emprenedoria i les eines perquè la ciutadania estigui en contacte amb l'administració», ha destacat.

Les inversions arribaran al març amb el superàvit del pressupost del 2019

Pel que fa a inversions, el pressupost aprovat no contempla cap partida i la previsió és incorporar un Pla d'Inversions quan es faci la liquidació de l'exercici de 2019. Això suposa que, cap al mes de març, es pugui comptar amb un superàvit  d'uns 6 milions d'euros per destinar a inversions financerament sostenibles. 

Quant a despeses, la principal partida anirà a pagar les nòmines dels treballadors de l'Ajuntament. El capítol de personal ascendeix a 21,7 milions d'euros per aquest 2020. Com a novetat en matèria de plantilla, a més, es reserven 747.000 per impulsar la Relació de Llocs de Treball (RLT) i es preveu la contractació d'un nou treballador per a Ràdio Cambrils.

L'augment de 2 milions d'euros en el pressupost ve motivat principalment per l'increment en els ingressos provinents de l'IBI, amb la revisió cadastral del 3% que suposarà percebre 987.000 euros més. També es preveu ingressar 600.000 euros més en concepte de plusvàlua, prop de 600.000 euros en la taxa  d'escombraries (que ha pujat un 14%) i uns 80.000 euros més de l'Impost sobre construccions, instal·lacions i obres (ICIO). Per contra, cau la recaptació de l'IBI en 170.000 euros de l'autopista i les transferències provinents de l'Estat, en 471.000 euros.

L'Ajuntament de Cambrils redueix l'endeutament en 30 milions els últims cinc anys

Aquest 2020, l'Ajuntament de Cambrils continuarà amb la reducció de l'endeutament, amb la previsió de tancar l'any amb una ràtio de deute viu del 34,38%, reduint-lo en un 9,8% més. Així, al llarg de l'any es pagaran 3,5 milions d'euros en concepte de crèdits. L'endeutament del consistori quedarà en 14,8 milions d'euros, 30 milions menys del que es devia l'any 2015 (44,9 milions).

Entrant en accions concretes, l'alcaldessa ha destacat algunes de les polítiques per a les persones que engegaran enguany, com ara ampliar la xarxa de desfibril·ladors, triplicar els ajuts  en matèria d'habitatge, destinar 6.000 euros a excavacions arqueològiques o un pla de millora de les instal·lacions esportives.

El portaveu de l'NMC, Oliver Klein, ha celebrat l'elaboració d'aquest primer pressupost del mandat i ha destacat algunes de les polítiques en matèria econòmica, com ara l'impuls a la certificació de Cambrils com a Vila Marinera o l'increment de la partida per al pressupost participatiu.

Més diners per a la neteja de platges i manteniment de camins

Per la seva banda, Lluís Abella, de Junts per Cambrils, ha fet incís en la millora de les infraestructures i espais públics de la ciutat, amb projectes ambiciosos previstos per aquest mandat com ara l'avinguda de l'Esport, la rambla Jaume I, el desmantellament de la via del tren, l'impuls d'una nova xarxa wi-fi o nous parcs infantils.

Pel que fa al pressupost del 2020, el regidor ha avançat que es reserven 95.000 euros per a la contractació  de personal que ajudi en la redacció de projectes. També augmenten un 23% els diners per a la neteja de platges (de 490.000 a 611.000 euros), s'ampliaran els lavabos de platja, es redactarà un Pla de Mobilitat (78.000€) i es destinen 20.000 euros més al manteniment de la xarxa de camins.

L'aprovació dels comptes pel 2020 s'ha fet amb el vot contrari de tots els grups de l'oposició. En un debat que s'ha allargat durant més de dues hores i mitja, Cs, PSC i PP han coincidit a criticar l'endarreriment en l'aprovació dels comptes, així com una manca d'accions concretes que relacionen directament amb una falta de projecte de ciutat.

«Han fet uns pressupostos d'esquena al ciutadà que l'únic que fa és obligar-los a gratar-se la butxaca»

«No veig cap objectiu ni eix fonamental», ha exposat el portaveu de Cs, Juan Carlos Romera.  «Han fet uns pressupostos d'esquena al ciutadà que l'únic que fa és obligar-los a gratar-se la butxaca. Un pressupost que no fa front a reptes tan importants que té Cambrils com el Teatre Auditori, la formació o la problemàtica de la nova estació de tren», ha criticat.

Per la seva banda, la socialista Ana López ha descrit el pressupost com «un document numèric, sense cap visió ni direcció política, que només segueix criteris tècnics». «En aquest primer pressupost han obviat el seu Pla d'Acció Municipal i no em refereixo al catàleg de serveis que l'Ajuntament té l'obligació d'oferir a la ciutadania», ha retret la regidora del PSC, al mateix temps que ha apuntat que «el que ens fa patir més és que els impostos que depenen de l'activitat econòmica han anat a la baixa i l'Ajuntament no reacciona a la previsió de recessió  que ens ve».

Per últim, el portaveu del PP, David Chatelain, ha resumit els comptes pel 2020 com «l'increment de la pressió fiscal i l'expansió de la despesa de personal. No es pressuposta res de nou ni d'original. Són postulats mancats de credibilitat». Així mateix, Chatelain ha assegurat que el pressupost reflecteix la manca d'estratègia política del govern i ha dit que «el consistori es limita a gestionar el dia a dia, però el problema és que tampoc ho fa bé.