Intervenció de Pedro Sánchez a la Moncloa el 16 d'octubre de 2019.

El Congrés aprova la sisena i última pròrroga de l'estat d'alarma

L'estat d'alarma acabarà definitivament el 21 de juny, més de tres mesos després que es decretés

Pedro Sánchez ha aconseguit tirar endavant l'última pròrroga de l'estat d'alarma en un Congrés bast i polaritzat, en el qual ha demanat unitat per a la reconstrucció i ha reclamat rebaixar el to, però també ha arremès amb força contra PP i Vox i els ha responsabilitzat de la crispació.

El Congrés dóna aquesta tarda l'autorització de l'última pròrroga de l'alarma, fins a les 00.00 hores del 21 de juny, per a culminar la desescalada, i en el debat d'aquest dimecres Sánchez ha anunciat que el pròxim 9 de juny el Consell de Ministres aprovarà un reial decret llei per a regular  la «nova normalitat».

Un decret que no obstant això, ha promès Sánchez, «serà el més bàsic possible» perquè el govern no busca «sobrerregular» sinó garantir les mesures  que les autoritats sanitàries continuen creient necessàries per a la contenció del coronavirus.

El president del Govern ha assegurat en la seva intervenció que el pitjor ha passat i que la desescalada no ha tingut de moment efectes negatius sobre la pandèmia. El cap de l'Executiu ha dedicat bona part del seu discurs a parlar de la necessitat d'acabar amb la crispació política. Ha recomanat «dir no al verí de l'odi», i ha reclamat a l'oposició «altura parlamentària».

Però després d'una dura ronda de grups, en la qual s'ha emportat els majors  retrets de la bancada de la dreta, ha carregat contra els líders del PP i VOX, als qui ha situat al mateix nivell. Sánchez ha acusat Pablo Casado d'«utilitzar els morts contra el govern d'Espanya, com ha fet sempre el PP quan ha estat en l'oposició», i li ha tornat a aconsellar que «no se sumi» a Abascal, perquè així fa «petit» al seu partit i «gran a la ultradreta».

Molt durs han estat tant Casado com Abascal amb el president del Govern. 

El líder del PP ha acusat el president espanyol de protegir-se sota l'estat d'alarma i també d'«ocultar» les xifres reals de morts i ha promès que demanarà una comissió de recerca parlamentària sobre  la «nefasta gestió»  del govern en la pandèmia. «Li recordo que allà (en la comissió) no podran continuar mentint sense conseqüències penals», li ha dit Casado a Sánchez.

  

  

Pablo Iglesiasdesitjar una guerra civil