S'acaba d'aprovar: Així serà el 'Passaport Covid' per viatjar aquest estiu

El certificat, que serà digital i gratuït, entrarà en vigor abans de l'1 de juliol

El 'Passaport Covid', que permetrà viatjar lliurement per la Unió Europea, ja és una realitat. El Parlament Europeu i el Consell de la UE —on hi ha els estats membres— han acordat aquest dijous crear un passaport sanitari a la UE que entrarà en vigor com a màxim l'1 de juliol i que permetrà demostrar la vacunació, haver passat la Covid-19 o ser negatiu. Després de setmanes de negociacions, s'ha donat llum verda a aquest salconduit que neix amb l'objectiu de facilitar els viatges aquest estiu i salvar la temporada turística, tal com havien demanat molts dels estats membres, especialment els del sud d'Europa.

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.

Finalment, però, el nou sistema de mobilitat no oferirà PCR gratuïtes tal com demanava l'Eurocambra, tot i que la Comissió Europea destinarà 100 milions d'euros a cofinançar els tests a les persones que s'hagin de desplaçar sovint per la UE. A l'espera que l'Eurocambra validi la regulació acordada al ple de principis de juny, la Comissió Europea continua treballant a contrarellotge perquè el sistema estigui operatiu abans de l'1 de juliol.

Ara com ara, la majoria de països exigeixen als viatgers proves de la Covid-19, com una PCR o un test d'antígens, per desplaçar-se dins la UE. Altres demanen també fer quarantena. Per ara, no s'accepten certificats de vacunació, els tests d'anticossos ni els certificats que demostren haver passat la Covid-19 per entrar a un país de la UE.

Com serà el 'Passaport Covid'?

El seu nom oficial serà 'Certificat Digital Covid-19 de la UE', tal com demanava l'Eurocambra, i serà eminentment digital i gratuït. Quan els ciutadans obtinguin els certificats homologables a la UE (vacunació, superació del virus, PCR) els podran desar en una aplicació mòbil o imprimir-los. Aquests documents tindran un codi QR que la policia o les aerolínies validaran amb una aplicació de verificació. Aquesta eina quedarà restringida a les autoritats competents.

En aquest sentit, no hi haurà una app europea general, sinó que cada país tindrà la seva aplicació mòbil per guardar els certificats. Els estats podran utilitzar un «model europeu» per crear les apps o bé utilitzar aplicacions existents. En aquest sentit, cal assenyalar que malgrat que s'havia posat sobre la taula a la negociació, no s'acceptaran les proves d'anticossos per certificar que s'hagi superat la Covid-19.

Per a què servirà?

Amb el 'Passaport Covid', en principi, els vacunats s'estalviaran les PCR i les quarantenes, mentre que la resta de viatgers no es veuran obligats a fer quarantena si presenten una PCR o una prova d'haver superat la Covid-19.

Si bé els governs europeus s'han compromès a eximir de tests addicionals o quarantenes als portadors del certificat, es reserven el dret a reimposar restriccions sanitàries si són «necessàries» i «proporcionades» per controlar la pandèmia.


Comentaris

envia el comentari