Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pedro Sánchez

Aquest és el salari que tindran Pedro Sánchez i els ministres del Govern el 2023

L'any que ve el president del Govern rebrà un augment salarial

Pedro Sánchez ja sap de quant serà el seu salari a partir de l'any que ve. Els ministres que conformen el Govern també estan al corrent de les variacions que experimentaran les seves nòmines en qüestió d'un parell de mesos.

Com és habitual, abans que finalitzi l'exercici, l'Executiu sol presentar el projecte de Pressupostos Generals de l'Estat (PGE). Allà hi apareixen les previsions tant d'ingressos com de despeses per al 2023 a les diferents entitats estatals i també s'hi recullen els canvis quant a sous de càrrecs públics.

Els comptes presentats pel Govern contemplen un increment del 4% als alts càrrecs. Cal aclarir, però, que el salari més elevat de l'administració pública no és el de Sánchez. Hi ha altres persones que el superen amb escreix.

Quant guanyaran Pedro Sánchez i els seus ministres el 2023?

Un bon exemple d'alt sou de l'Administració és Juan José González Rivas, president del Tribunal Constitucional. Aquest any està cobrant 160.708 euros anuals, però amb la pujada passarà a ingressar 167.169 euros. El següent en aquesta classificació ha estat fins ara el president del Suprem, Carlos Lesmes, que va dimitir recentment. Si hagués continuat, hauria passat de cobrar 151.186 euros, deixant enrere els 145.361 euros del 2022.

En el cas del president Pedro Sánchez, aquest comptarà el pròxim exercici amb un salari de 90.010 euros anuals. De moment, però, aquest any està percebent 86.542 euros. Una mica menys obtindran les vicepresidentes del Govern. Per la seva tasca rebran el 2023 un total de 84.600 euros, mentre que fins a finals d'aquest any en cobren 81.341.

Pedro Sánchez en una roda de premsa
Pedro Sánchez rebrà un augment salarial l'any que ve | Europa Press

En el cas dels ministres, els seus sous pujaran dels 76.355 euros a 79.415 euros, tal com recull el projecte dels pressupostos per a l'exercici que s'aproxima. En qualsevol cas, aquestes quantitats són aproximades, ja que no es tenen en compte els anys que han treballat a l'administració.

Com passa amb la majoria d'empleats, també es beneficien de «la retribució per antiguitat que els pogués correspondre segons la normativa vigent». Així, alguns guanyaran més del que preveuen els comptes de l'Estat. Pel que fa als diputats del Congrés, l'increment es deixarà notar a les seves nòmines un 3,5%.

Els reis, amb el 'sou' congelat el 2023

La Casa Reial percebrà el curs vinent 8,43 milions d'euros dels Pressupostos Generals. Això suposa la mateixa quantitat que en els darrers anys. Per tant, és l'única corporació que veu congelada la seva assignació.

El 2021 i el 2022 ja van cobrar aquesta xifra, mentre que el 2020 se'ls va facilitar 7,88 milions. L'any següent van obtenir un increment que va servir de compensació per l'avançament de 544.000 euros a què va haver de fer front la institució. Per tant, el consideren el quart exercici sense pujades.

La Casa Reial no entra a valorar mai la seva assignació

Els reis no solen fer valoracions sobre aquesta mena de decisions. Però, alguns ho interpreten com una clara retallada. Sobretot perquè han d'actualitzar el salari dels treballadors i elevar-lo un 3,5%, com la resta d'empleats públics.

La major part dels diners que ingressen la Casa Reial es destinen al pagament de les nòmines del personal de Zarzuela. D'aquí també surt l'assignació que reben Felip, Letícia i la reina emèrita. Per la seva banda, Joan Carles no cobra res després que el seu fill li suprimís qualsevol classe de pagament el 2020.

En el cas de la princesa d'Astúries i de la seva germana Sofia, de moment no tenen sou públic. Fins que no concloguin els estudis i comencin l'activitat institucional no cobraran de l'Estat. En aquests moments, el rei acumula un patrimoni de 2,5 milions d'euros, com va fer públic l'abril passat.