Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Edifici exterior de la seu del Banc BBVA

Aquesta és l'última estafa que afecta directament els clients de BBVA: alerta

BBVA posa en alerta els seus usuaris davant d'un missatge de text

BBVA pretén que els clients estiguin en alerta. Qualsevol pot ser víctima d'una estafa a través d'algun missatge de text o correu electrònic. Perquè estiguin preparats quan passi això, han compartit amb els seus usuaris una campanya.

Els hi avisen dels riscos que implica la utilització de contrasenyes i claus. És una informació confidencial que pot acabar a les mans dels delinqüents. Si fos així, disposarien de les eines necessàries per dur a terme les estafes.

En el seu intent d'arribar a tothom, han compartit un vídeo explicatiu amb un to molt informal, fins al punt que el seu contingut és una mica còmic. A través de l'humor intenten fer veure a la gent els motius pels quals han de romandre atents als possibles missatges que rebin. Alguns d'aquests els demanaran les seves dades privades per poder accedir als seus comptes bancaris i així furtar-los els diners.

Pel que sembla, clients del BBVA haurien rebut algun SMS als seus mòbils per part d'estafadors que suplantarien la identitat del banc. En aquestes comunicacions se'ls demana que facilitin les claus i les contrasenyes i punxin sobre un enllaç. En fer-hi clic, se'ls conduirà a un web fals que seria molt similar al de l'entitat.

Una persona utilitzant un mòbil amb la pantalla en blanc
Si reps un SMS sospitós al mòbil, ignora'l. | Getty Images

'Cibersenzill' protegir-se dels delinqüents

'Cibersenzill: Protegeix les teves claus en SMS amb enllaços pot ser Cibersenzill' és el títol d'aquesta campanya. A l'esmentat vídeo apareix un suposat ciberdelinqüent que revela amb humor com li va sorgir la idea de muntar un web fals del banc. Per mitjà d'un missatge de text faria arribar l'enllaç i, un cop dins d'aquest portal fraudulent, introduirien claus i contrasenyes: així aconseguiria que els usuaris caiguessin a la trampa.

Encara que s'abordi des d'una perspectiva una mica divertida i informal, l'assumpte és especialment seriós. Caure a la trampa d'aquests estafadors pot comportar un contratemps seriós. En qualsevol cas, tota campanya o iniciativa que es dugui a terme per protegir dels fraus sempre serà benvinguda.

L'aposta del BBVA és una mica diferent, però el que és realment important és que el missatge es transmeti a tants usuaris com sigui possible. Insisteixen en la necessitat de no facilitar mai dades personals ni contrasenyes del banc. Tampoc descarregar aplicacions o fer clic sobre enllaços que ens facin arribar per missatge de text al mòbil o per altres canals, com ara el correu electrònic.

Imatge d'una persona amb un mòbil a una mà i amb una targeta a l'altra
Caure a la trampa d'aquests estafadors pot comportar un contratemps seriós. | GETTY IMAGES

Els motius pels quals has de desconfiar

Els bancs utilitzen uns canals oficials per fer les comunicacions als seus clients. En general, sol ser a través de les seves aplicacions o el correu ordinari. Mai no traslladaran cap mena de sol·licitud o petició per mitjà d'SMS.

En cas que te n'arribi un al mòbil, no ho dubtis i elimina'l immediatament. No els segueixis mai el joc als delinqüents. Tampoc no has d'aportar dades confidencials i, si tens cap consulta, posa't en contacte amb el banc perquè te la resolguin.

Hi ha dos detalls més que t'han de fer enrere quan t'arribin aquest tipus de missatges. En general, el llenguatge i el to que fan servir els estafadors sol ser força amenaçador, recorrent-hi a la immediatesa. Sol·licitaran que es faci el tràmit amb urgència perquè no doni temps a pensar ni a contactar amb l'entitat bancària. A més, els textos solen tenir faltes d'ortografia i la composició de les frases sol ser incorrecta. Una comunicació d'un banc mai no es presentarà així, ja que li restaria credibilitat.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!