Habitatge

Aquestes són les ajudes del govern que et permetran canviar les finestres de casa

El canvi de les finestres et pot sortir més barat i estalviaràs en calefacció

Sabies que el Govern ofereix ajudes si et canvies les finestres de casa? És una línia de subvencions pensades per millorar l'eficiència energètica dels habitatges. A més de sortir-te més barat amb aquesta substitució, també ho notaràs amb l'estalvi de calefacció.

En aquesta època de l'any la despesa energètica més gran dels immobles es concentra en la climatització: la calefacció representa el 71 % de la factura elèctrica. Tanmateix, no s'hauria de confiar només en aquest sistema. Consideren que un adequat aïllament de les finestres permetria reduir la despesa un 20 %, que podria esdevenir fins i tot un 60 %, adverteixen des de l'OCU. Les ajudes incloses dins del Pla de Recuperació en el Reial decret llei 19/2021 pretenen millorar l'eficiència d'energia de les llars.

El director general de Profine Iberia Kömmerling, Javier Bermejo, explica la situació en què es troba Espanya: «25 milions de cases habitades estan construïdes sense criteris dʻeficiència energètica». El nostre país compta amb un parc d'habitatges envellit, on moltes superen els 40 i els 50 anys.

Com aconseguir les ajudes per canviar les finestres?

La sol·licitud de les ajudes és molt senzilla, assenyala Bermejo. Resulta «molt important» i la majoria de clients sí que tenen certs dubtes pel que fa a la documentació que cal reunir.

Aquestes bonificacions estan pensades per al reemplaçament de finestres al domicili habitual o aquelles destinades al lloguer d'habitatge habitual. Hi ha subvencions dos tipus: per mitjà de subvenció directa i de deducció fiscal. Les dues opcions es complementen i en alguns casos poden sufragar la meitat del pressupost de l'obra.

En què consisteix la subvenció directa?

Quan es tracta duna subvenció directa, representa fins al 40 % de la inversió i fins a un màxim de 3.000 €. Es demanarà un sistema de finestres que superi l'exigència del Codi Tècnic de l'Edificació, que arriba a 1,8W/m2K.

Foto d'un bloc de pisos.
Les ajudes del Govern permeten estalviar fins a un 52 % de la inversió. | Getty Imatges

També cal que la despesa mínima sigui de 1.000 € per immoble i no tributen a la renda. Aquesta bonificació anirà a càrrec de les comunitats autònomes i, per això, caldrà aportar una sèrie de documents: un formulari de sol·licitud, un document que acrediti la possessió de l'habitatge i el certificat d'eficiència energètica abans i després del canvi. A més, caldrà aportar el pressupost de l'obra, una descripció de les finestres i el justificant que certifiqui que compleix les exigències.

Aquestes ajudes es gestionaran per ordre sol·licitud i s'acabaran una vegada s'esgotin els fons destinats. En algunes comunitats, com ara Madrid o Castella-la Manxa, estarà vigent fins al 2023, mentre que a Regió de Múrcia s'estén fins al 2024.

Com beneficiar-se de les deduccions fiscals

Pel que fa a les deduccions fiscals, cal que s'arribi a una disminució de la demanda energètica de la calefacció del 7 %. En aquest sentit, la substitució de les finestres seria suficient per complir les condicions establertes. Això sí, també caldrà aportar el Certificat d'Eficiència Energètica. La deducció a l'IRPF és d'un 20 % de la despesa, un màxim de 5.000 €. Per tant, en aquest cas la reducció assoliria els 1.000 €.

Estalvi de la meitat amb l'obra

Per entendre millor els avantatges que presenta aquesta ajuda, el més adequat és recórrer a un exemple. Javier Bermejo, de Kömmerling, assenyala que la substitució de finestres a un pis cèntric d'uns 90 metres quadrats amb 5 o 6 finestres costaria uns 5.000 €. Tanmateix, «l'ajuda pot suposar el 52 % del que s'ha invertit». És una mesura molt interessant per reemplaçar les finestres de casa si no ho has fet ja.