Ho veiem a la televisió: pel·lícules, sèries... hi ha moltes ocasions en què observem les anades i vingudes d'algunes comunitats de veïns. Qui hagi viscut en un edifici o bloc coneixerà de primera mà el rol del president. Aquesta figura, subjecta a normativa, ha de dur a terme una sèrie d'obligacions i responsabilitats que no tothom pot exercir.
La figura del president: Això és el que has de saber
Encara que algunes vegades puguem sentir que es tracta de ciència ficció, hi ha comunitats en què tampoc no disten gaire de la realitat. Si ens parem a analitzar-ho fredament, representar una comunitat de veïns pot convertir-se en una tasca àrdua. Per això, hi ha persones que es desanimen quan els toca exercir aquesta funció.
Però altres persones consideren que ocupar aquest càrrec pot ser fins i tot beneficiós, ja que consideren que és una excel·lent oportunitat per fer millores.
En qualsevol cas, has de saber que tal com estableix l'article 13 de la Llei de la propietat horitzontal «el president ostentarà legalment la representació de la comunitat, en judici o fora d'ell, en tots els assumptes que l'afectin».
Això vol dir que, si a un veí li toca ser president, aquest serà l'encarregat de representar la seva comunitat davant de tercers. A més, haurà de dur a terme una sèrie de funcions.
Les principals funcions del president de la comunitat
La més destacada i coneguda és sens dubte presidir les juntes de propietaris. El president, a més de convocar una junta mínima a l'any, ha de fer altres accions com moderar i constar en acta.
També serà la persona encarregada de mediar entre els conflictes veïnals. Així doncs, si un veí està fent alguna activitat que resulti molesta o prohibida, el president s'ho haurà de fer arribar.
Pel que fa a les obres i serveis de la comunitat, aquesta figura també serà l'encarregada de signar els contractes que es duguin a terme amb aquesta finalitat. I, una altra de les situacions que té enfrontar (potser la més incòmoda de totes) és exigir els impagaments a aquells veïns que es declarin morosos.
Tot i això, totes aquestes funcions se solen dur a terme juntament amb la figura del secretari o administrador de finques, que sol ser present en diverses comunitats. En cas que no es disposin de cap d'aquestes dues figures, serà el mateix president qui exerceixi les funcions i les tasques assignades.
Tothom pot ser president?
La resposta és que no. A diferència del que molts puguin pensar, la llei és clara sobre això. Si fem una ullada, veurem que hi ha supòsits en què una persona pot quedar exclosa d'exercir aquest càrrec.
Ara bé, si em toca ser president, puc renunciar al càrrec? Realment no es pot, tret que es compleixi alguna excepció per causa justificada. En aquest sentit, estaríem parlant de causes mèdiques (si la persona pateix alguna malaltia, per exemple) o causes laborals, per incompatibilitat.
També hi ha excepció per qüestió d'edat, quan la persona és molt gran i no està en ús total de les facultats. A més, en alguns casos també s'admet la renúncia si la persona sol viure fora de la comunitat.
Per norma general, qualsevol propietari que tingui un habitatge en propietat dins del bloc o edifici podria ser president. Tot i això, és completament normal que ens puguem trobar amb altres supòsits.
Per exemple, hi ha la possibilitat que al nostre bloc o edifici hi hagi persones que hi visquin, però que aquestes no siguin propietàries. En aquest cas, qualsevol persona que visqui de lloguer o que sigui aliena a la comunitat de veïns, quedarà totalment exclosa de poder ser elegida per exercir aquest càrrec.