Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'una persona traient diners d'una cartera

Els catalans que cobraran 5.638 € de la Seguretat Social en uns dies

Un grup de jubilats veurà duplicada la paga a finals de mes

En qüestió d'uns quants dies, una sèrie de jubilats ingressaran als comptes corrents 5638 euros. Una quantia molt elevada que suposa, sens dubte, un gran alleujament per a moltes butxaques. I més aquesta època de l'any on els preus s'han disparat.

Això és degut al fet que al novembre, els jubilats de la Seguretat Social cobren la paga extra de Nadal. És una de les dues pagues addicionals que perceben al llarg de l'any. L'altra té lloc a l'estiu.

Les rebran juntament amb l'import mensual de la pensió ordinària. Aquest any, la pensió màxima es troba als 2819 euros al mes, que suposa al cap de l'any 39.469 euros.

Què necessito per cobrar la pensió màxima

Però no totes les persones que s'han retirat de la vida laboral poden accedir a aquesta prestació. Només son uns quants afortunats els que poden presumir de cobrar aquesta quantitat. Per això cal complir una sèrie de requisits.

Entre altres coses, per jubilar-se als 65 anys caldrà haver cotitzat almenys 37 anys i sis mesos. Amb menys d'aquest període de cotització caldria retirar-se als 66 anys. Però amb això no n'hi haurà prou.

Des de la Seguretat Social imposen també altres condicions que no s'han de passar per alt. El pensionista ha de tenir una base de cotització màxima durant els 25 anys previs a la jubilació. Es tindran en compte les bases de cotització dels darrers 300 mesos, on la suma s'acabarà dividint per 350.

50 euros

El 2022, la base màxima de cotització se situa en els 4139,40 euros. Les dades no enganyen i demostren que no resulta gens senzill assolir la pensió màxima.

Fins a l'octubre d'aquest any, el nostre país tenia 9,96 milions de pensionistes. D'aquests, només el 5,1% cobrava la quantia màxima. Si a la paga mensual de 2816 euros se li suma l'extra de Nadal, farà un total de 5638 euros a cobrar al novembre.

La mitjana de les pensions se situa al voltant dels 1200 euros. Per tant, la majoria dels jubilats afrontaran les festes nadalenques amb un ingrés de 2400 euros aquest mes. Sense cap dubte suposarà un gran alleujament per a moltes llars, castigades per l'elevada inflació.

Quin dia es cobra l'extra de Nadal

Si no saps quan es cobra la paga extra de Nadal, nosaltres t'ho desvetllem a continuació. En general, l'ingrés sol fer-se als comptes dels pensionistes el 25 de novembre. Així coincideix amb la paga ordinària.

Però hi ha moltes entitats bancàries que decideixen avançar el pagament. Banco Santander, CaixaBank, Banc Sabadell i Ibercaja ho fan el 24, mentre que Unicaja farà el mateix el 21.

La paga de Nadal és molt esperada pels jubilats
La paga de Nadal és molt esperada pels jubilats | Getty Images

Serà la darrera extra de l'any. En altres exercicis era habitual que el Govern abonarà una 'paguilla' al gener. Era una quantitat que s'abonava perquè els jubilats no perdessin poder adquisitiu. Tot i això, el 2023 la situació canviarà per complet.

Ara tant les pensions contributives com les no contributives s'actualitzen segons l'IPC. Per això es pren com a referència la inflació mitjana entre desembre de 2021 i novembre de 2022.

Les pensions màximes el 2023

Els pensionistes rebran bones notícies a partir de l'1 de gener. En el cas dels que perceben la pensió màxima, arribaran a cobrar al mes 3059 euros, que suposen 42.822 euros l'any. Per la seva banda, la pensió mitjana se situarà als 1363 euros després d'augmentar en 106 euros. La previsió és que la pujada sigui del 8,5% aproximadament.