Aquest divendres, el concert de Miki Núñez va donar el tret de sortida del Carnaval de Tarragona 2020, mentre que aquest diumenge, va arribar un dels punts àlgids de la festa, amb la ja tradicional Disfressa d'Or va omplir la Tarraco Arena Plaça, on les comparses van mostrar les seves millors gales. Però aquest Carnaval serà diferent, ja que per primera vegada en trenta edicions, no hi serà la comparsa Aquí Hi Ha Marro.
[predef]tarragona-digital-84[/predef]
L'any 1990 va ser el primer d'un entusiasta grup que amb el temps va esdevenir una de les comparses històriques de la ciutat. Impulsat pels treballadors i treballadores de l'antic hospital de la Creu Roja de Tarragona, el 25 de febrer de 1990 van fer la seva primera aparició amb la temàtica 'La plantació'.
L'any 2019, amb l'Oktoberfest com a temàtica, van posar punt final a una trajectòria durant la qual van guanyar set vegades el Carnaval, esdevenint altres set cops Rei Carnestoltes, i dues vegades la Disfressa d'Or, que els va atorgar durant dos anys el paper de Reina Concubina.
Gaudir del Carnaval d'una manera diferent
Alicia Navarro, una de les fundadores i presidenta durant més de 25 anys, ens explica que «personalment afronto aquest fet molt bé, perquè, després de 30 anys, jo era la que més ganes tenia de plegar». Navarro assenyala que «feia molts anys que deia de deixar-ho i, finalment, després de l'Aquelarre del 2018, vam decidir que l'any següent tancaríem la paradeta i ho vam fer amb una gran festa». Enguany, ens comenta, «ens dedicarem a gaudir del Carnaval d'una manera diferent, sense cap pressió i intentant anar a tot: Baixada del Pajaritu, el concert de la Jove, la Fideuada, dinar i sopar junts, i veure les rues des de l'altra banda».
Un dels records més especials que l'Alicia Navarro té de les tres dècades d'Aquí Hi Ha Marro és «el primer regnat, perquè en vam fer set, però el primer és el primer». També es queda «amb les amistats que hem fet» i «la voluntat d'ajudar quan alguna comparsa té algun problema». En aquest sentit, explica que «un dels anys, portant el Rei Carnestoltes, se'ns va trencar el generador i una de les comparses ens va deixar una carrossa. Hi ha competitivitat, però també molta solidaritat».
Les plomes i la sàtira
Navarro recorda que Aquí Hi Ha Marro van ser pioners en portar les plomes al Carnaval de Tarragona. Afirma que «portar plomes no volia dir que la sàtira no sortís i si la sàtira s'ha perdut, jo no em sento responsable». En aquestes tres dècades, lloa la feina i el treball de moltes persones, però assegura que «la feina del regidor de Cultura, Carles Sala, i del tècnic Jordi Bertran van permetre que el Carnaval es fes gran. Van aguantar i van donar-li impuls».
«El Carnaval, des de 1990, ha canviat molt», ens diu l'Alicia Navarro. Una de les coses que troba a faltar del Carnaval actual és «el negre rigorós del Dol». Assenyala que era un dels trets característics i manifesta que «no dic que durant el Dol no portin el penó, però m'entristeix que s'hagi perdut l'entitat que donava el negre rigorós».
Tot i que Aquí Hi Ha Marró no desfilarà enguany en la rua del Carnaval 2020, alguns dels membres, sobretot els més joves, participaran en altres comparses, mentre que d'altres han creat una nova comparsa. Alicia Navarro, però, avisa que un grup es reunirà a veure les comparses a la plaça d'Anselm Clavé i que «el Marro tindrà presència al Carnaval. El Marro hi serà».