Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'Araceli, de 96 anys, la primera persona a Espanya en rebre la vacuna contra la Covid-19

Araceli, de 96 anys, la primera persona que rep la vacuna contra la Covid-19 a Espanya

Ho ha fet a la residència 'Los Olmos' de Guadalajara

Imatge d'Araceli, de 96 anys, la primera persona a Espanya en rebre la vacuna contra la Covid-19
Imatge d'Araceli, de 96 anys, la primera persona a Espanya en rebre la vacuna contra la Covid-19 | RTVE

El dia D de la pandèmia de la Covid-19 a Espanya per fi ha arribat, el que molts han volgut anomenar el començament del final. Aquest diumenge 27 de desembre ha començat l'esperada campanya de vacunació contra el coronavirus a Espanya. I ho ha fet tal com estava previst, pocs minuts després de les 9.00 hores del matí a la residència de 'Los Olmos' de Guadalajara.

Les primeres dues persones a posar-se la vacuna han estat una resident i una treballadora del centre. L'expectació era molt gran minuts abans d'arribar la primera espanyola que es posaria la vacuna a Espanya. Araceli Hidalgo, de 96 anys i nascuda a Guadix (Granada) el 1924, fa 25 anys que està empadronada a Guadalajara on té un fill i una filla, quatre nets i un besnet.

El procés ha estat molt ràpid. L'àvia s'ha assegurat en una cadira del centre de gent gran acompanyada per les dues sanitàries que li han administrat la dosi. Com és lògic, Araceli deia que estava una mica «nerviosa» tal com es podia veure en una de les imatges prèvies a la vacunació, on s'ha vist senyar-se asseguda a la cadira.

Mentre la sanitària es preparava per posar la vacuna al braç, li anava recordant que només seria una «punxadeta». I en un moment molt ràpid, Araceli s'ha convertit en la primera persona a Espanya en vacunar-se contra la Covid-19. I ha estat tot un èxit. La mateixa Araceli comentava, després que la infermera expliqués que podria sentir algunes molèsties, que no havia estat «res» i que «gràcies a Déu». També repetia «molt bé» a les preguntes dels periodistes sobre què pensava.

 

Mónica Tapias, la segona persona en vacunar-se

Una vegada s'ha vacunat Araceli, el torn ha estat per a Mónica Tapias, auxiliar d'infermeria de 48 anys de Guadalajara i que fa 10 anys que treballa a la residència pública Los Olmos, la primera sanitària que s'ha vacunat a Espanya. «Nerviosa», més per l'expectació que per la vacuna en sí deia que ser la primera professional de l'àmbit sanitari en vacunar-se «és un orgull de veritat». Lamentava que «és una pena» que la vacuna «no hagi arribat a temps per salvar» a molta gent que ha mort de la Covid-19. Per això, anima «a la població que es vacuni perquè és important».

Després de rebre la vacuna, les dues protagonistes del dia han coincidit assegudes en dues butaques a prop de la cadira on s'han vacunat. I és que s'han mantingut a l'espera obligatòria de 15 minuts per comprovar si la vacuna provocada algun efecte secundari advers. Durant aquest temps, han pogut comentar la jugada entre elles reconeixent que es trobaven bé i que no passava res.

Araceli parlava amb les sanitàries sobre la importància del pas que han donat vacunant-se. I llençava dos missatges molt importants en aquests temps de pandèmia: «A veure si ens portem tots bé» per «a veure si podem aconseguir que el virus aquest marxi».

La vacunació segueix per residències de tota Espanya

Al llarg d'aquest diumenge, residències de totes les comunitats autònomes i de Ceuta i Melilla començaran a subministrar les primeres dosis de la vacuna de Pfizer-BioNTech que han rebut en les darreres hores. Després de l'arribada del primer lot a un centre logístic de Guadalajara escortat per la Guàrdia Civil, es van distribuir en els punts habilitats per les comunitats autònomes. Les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat i l'Exèrcit han col·laborat en la seva distribució.

Les Forces Armades han portat en avió les vacunes de Canàries, Balears i de les ciutats de Ceuta i Melilla des de la base militar de Getafe, a Madrid. En la resta de comunitats, el transport s'ha fet per carretera. Després d'una primera entrega anecdòtica, s'esperen rebre 350.000 dosis setmanals a tota Espanya.