Unitat de Cures Intensives de l'Hospital de Bellvitge

Salut notifica més de 1.000 positius i 25 defuncions per coronavirus a Catalunya

El nombre de defuncions per Covid-19 a Catalunya s'eleva a les 16.862 persones

El Departament de Salut ha notificat aquest diumenge més de 1.048 nous casos positius de coronavirus confirmats per PCR o test d'antígens (TA), elevant la xifra total a 386.299 des que va començar la pandèmia el passat mes de març. D'altra banda, també s'han registrat 25 defuncions, amb la qual cosa ja han mort per Covid-19 a Catalunya 16.862 persones. Aquestes pèssimes dades arriben en el dia que es dona el tret de sortida a la campanya de vacunació contra el virus

El risc de rebrot continua en línia ascendent i ja se situa als 374 punts, 9 més respecte ahir. La velocitat de propagació, l'Rt, és d'un 1,17 (+0,01) i la incidència acumulada dels darrers 14 dies puja 6,34 punts i actualment té 337,70 punts. Pel que fa al percentatge de positius de les proves PCR fetes en els darrers set dies, la positivitat ascendeix 0,12 punts arribant al 5,37%. Cal recordar, que l'OMS considera que la pandèmia està controlada quan aquesta dada està per sota del 5%.

Finalment, la pressió assistencial als hospitals catalans preocupa. Els ingressos hospitalaris creixen i aquest diumenge s'han de lamentar 72 nous ingressos, elevant la xifra total a 1.664 persones, i dues persones més a l'UCI, 337 en total.

 

Tret de sortida de la campanya de vacunació

Aquestes preocupants dades arriben el dia que comença a Catalunya la campanya de vacunació contra la Covid-19. El Departament de Salut va anunciar que la primera dosi s'administrarà a un usuari de la residència 'Feixa Llarga' de l'Hospitalet de Llobregat i, posteriorment, també es distribuiran dosis de vaccí a la resta de regions sanitàries.

Les vacunacions es realitzaran a la residència Nostra Senyora de Ribera de la Pobla de Segur; a la Balàfia I de Lleida; a la Mercè de Tarragona; a la Natzaret de Móra d'Ebre; a la residència assistida Font de Capellans de Manresa; a la residència Mil·lenari de Ciutat Vella, a Barcelona; a la residència Sabadell Gent Gran, i a la Creu de Palau de Girona. Concretament, Catalunya ha rebut aquest cap de setmana una partida avançada de 1.595 dosis.

El Ministeri de Salut ha explicat que a l'Estat es prioritzarà la vacunació a quatre grups de població: els residents i personal sanitari i sociosanitari de residències de persones grans i amb discapacitat, a personal sanitari de primera línia, a altres membres del personal sanitari i sociosanitari i als grans dependents no institucionalitzats. A partir de dilluns està previst enviar una mitjana de 350.000 dosis de la vacuna cada setmana a les comunitats. Així, en les properes dotze setmanes, Espanya rebrà 4,6 milions de dosis de la vacuna de Pfizer amb les quals es preveu immunitzar 2,3 milions de persones.

Una vegada hagi començat la vacunació, Salut preveu que cada dilluns arribin unes 60.000 dosis a Catalunya, que s'administraran els dimarts. La primera etapa de vacunació es desenvoluparà entre gener i març i es preveuen posar més de 700.000 dosis, per cobrir les residències de Catalunya i els professionals sanitaris. Segons les previsions, a partir del març s'entrarà en la segona etapa del pla de vacunació, que començarà per protegir les persones més grans de 80 anys.

Les vacunes arriben i es distribueixen ultracongelades, en capses de gel sec, i en safates que recorden a les d'una «minipizza», segons va voler il·lustrar el secretari de Salut Públic, Josep Maria Argimon. En cada safata hi haurà 975 dosis repartides en vials. Cada vial tindrà cinc dosis. Quan s'obri i es processi un vial, s'hauran de vacunar amb diligència cinc persones. Cal recordar que aquestes són les vacunes desenvolupades per la companyia Pfizer i BioNTech i que en unes setmanes s'espera que també s'aprovi la dosi feta per Moderna.