Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'unes mascaretes.

Noves proves determinen la duració de la immunitat després de contagiar-se

Un estudi publicat a la revista Science Inmunulogy estableix un període de 8 mesos d'immunitat

Les mans d'un home agafant una mascareta
Les vacunacions i l'ús de mascaretes no acabaran aquest 2021, segons un expert | CatalunyaDiari

La Covid ha suposat en la totalitat de la població un nou paradigma vital, no només en les accions diàries més quotidianes, sinó en les formes de comportament amb les que ens relacionem. Els hàbits socials són, en paraules de l'expert epidemiòleg Nicholas Christakis, els més propensos a patir modificacions temporals a mitjà termini, i és per això que cada peça d'aquesta incògnita és vital.

Un dels factors que porta de cap a científics i sanitaris és la capacitat de recaiguda del coronavirus. Cada cas revela nova informació sobre la seva facultat infecciosa, més encara si és possible des de l'arribada de la nova soca al nostre país, que entre les seves principals característiques es vincula una major transmissió. No obstant això, com adverteix el ministre de Sanitat, Salvador Illa, aquesta suposició no està contrastada amb estudis acreditats.

A causa de les modificacions genètiques que pateix el patogen també interessa per part dels investigadors determinar el període d'immunitat pel qual un cos, després de patir la malaltia, es torna immune a aquesta. De nou, aquest estudi no es troba contrastat amb una temporalitat continuada, i això es deu al fet que com la majoria de situacions afrontades durant la pandèmia, la presa de decisions es realitza en temps real i sota una experimentació que no té precedents històrics.

Quant de temps dura la immunitat

Un nou estudi de la revista especialitzada 'Science Immunulogy' determina que el temps pel qual una persona és immune a l'Covid després d'haver-ho contret es perllonga en vuit mesos. L'estudi detalla una investigació sobre 25 pacients que van patir la malaltia, dels quals s'han extret 36 mostres de sang a partir del quart dia que van patir la infecció.

Els contrastos sanguinis s'han prolongat fins al dia 242 després del contagi, aproximadament 8 mesos des que es prengués la primera mostra. La totalitat dels pacients van conservar durant aquest període de temps les cèl·lules B -encarregades d'actuar com a memòria immunològica en cas de ser exposades al patogen reiteradament- que s'encarreguen de reconèixer i identificar les proteïnes de la nucleocàpside i l'espiga, dos components determinants en la distinció de virus.

La investigació suposa un avanç determinant en les mesures de prevenció i restricció, més encara considerant l'imminent pla de vacunació global que s'espera que comenci durant els propers dies. Els mateixos científics expressen altre motiu per a l'optimisme, tot i que en aquesta segona afirmació es manté l'escepticisme perquè no hi ha resultats contrastats en tota mena de pacients, i es necessitaria un mostreig més ampli de la prova.

Experts en matèria afirmen que la reinfecció no és un cas quotidià en la lluita contra la Covid, els casos que pateixen aquesta recaiguda son pocs. A més, s'afirma des dels equips de sanitaris que, en cas de tornar a patir la malaltia, la simptomatologia patida en el pacient té menys gravetat que en la primera presa de contacte.

Nombre de persones reinfectades

A Espanya el nombre de persones que ha tornat a patir les conseqüències de virus no arriba ni a una variable quantitativa, ja que només s'ha produït un cas, que fins i tot no es pot confirmar, ja que el seu procés mèdic segueix sota investigació. Un dels successos que ha tingut veu en la premsa internacional és el d'un israelià que va contreure les dues soques de virus. El pacient va morir quan va caure infectat per segona vegada.

Al món hi ha avui dia 78 milions de casos confirmats, tot i que només s'ha pogut dictaminar en 20 de tots ells una possible reinfecció.