Dues comunitats espanyoles anuncien noves i contundents restriccions pel coronavirus

El conseller de Sanitat d'Andalusia ha traslladat que a la Junta el «preocupa molt» la situació de la pandèmia

Una professional sanitària vestida amb un equip de protecció contra el coronavirus
El coronavirus «preocupa» a la Junta d'Andalusia i ja es parla de contagi comunitari | CatalunyaDiari

Aragó podria sancionar amb fins a 3.000 euros no portar màscara i fins a 60.000 els botellons en el seu propòsit d'endurir les multes al màxim de conductes que per al president aragonès, Javier Lambán, són d'una «manifesta irresponsabilitat». En l'obertura del curs escolar en el CEIP Tío Jorge de Saragossa, Lambán ha destacat que en general els aragonesos «s'estan comportant», però hi ha sectors de la població que no.

Ja a última hora del passat diumenge, el Govern d'Aragó va revelar que estava estudiant l'enduriment de les sancions als ciutadans de la Comunitat autònoma per no portar màscara, fer botelló o superar el nombre de persones en una reunió. Així ho ha manifestat el president de l'Executiu aragonès, Javier Lambán, en declaracions als mitjans de comunicació, després de la seva visita al CEIP Oncle Jorge, a Saragossa, amb motiu de l'inici del curs escolar 2020-2021.

Contagi comunitari a Andalusia

La Junta d'Andalusia ha avisat aquest dimarts que a la província de Màlaga «cal parlar ja de contagi comunitari» de coronavirus, i és per això que des de la Conselleria de Salut i Famílies han aconsellat «limitar a l'estrictament necessari els esdeveniments multitudinaris».

Així ho ha anunciat el conseller de la Presidència, Administració Pública i Interior i portaveu del Govern andalús, Elías Bendodo, en la roda de premsa posterior a la reunió setmanal del Consell de Govern, en la qual ha traslladat que a la Junta el «preocupa molt» la situació de la pandèmia a la província de Màlaga.

I és que, segons ha alertat, hi ha 222 persones ingressades per Covid-19 als hospitals malaguenys, 30 d'ells en unitats de Vigilància intensiva (UCI), i el nombre de contagis confirmats per PCR per cada 100.000 habitants en els últims 14 dies a Màlaga s'eleva a 202, enfront de la taxa de 124 de mitjana a Andalusia, la segona menor entre les comunitats autònomes, només superior a la d'Astúries amb dades actualitzades aquest dilluns pel Ministeri de Sanitat.

«Són dades realment preocupants», segons ha apuntat Bendodo, que ha recordat que «al principi de la segona ona» de la pandèmia «va començar a preocupar molt» a la Junta la situació de la província d'Almeria, que ara ja presenta «dades ja molt més positives», i ara el focus se situa en la de Màlaga.

El factor turístic ha incrementat la taxa de contagi

Així les coses, Bendodo ha postil·lat que a la Junta entenen les «circumstàncies» que poden embolicar aquest increment de casos perquè la província malaguenya ha estat la que ha suportat una «major pressió turística» a Andalusia, i en tot cas ha indicat que en el Govern andalús esperen que aquesta «corba» de contagis «s’aplani a partir de la segona setmana de setembre».

«Si no és així, haurem de prendre altres mesures», segons ha advertit Bendodo, que ha contrastat la situació de Màlaga amb la de Huelva, que només compta amb tres hospitalitzats per Covid-19, i que ha insistit a assenyalar que per part de la Direcció de Salut Pública de la Junta ja s'ha recomanat als ajuntaments de la província malaguenya «limitar a l'estrictament necessari» esdeveniments multitudinaris com a concerts o celebracions.

És «una primera mesura» per a tractar de revertir el nivell d'incidència del virus a la província, segons ha continuat Bendodo, que ha volgut deixar clar que des de la Junta estaran «molt observadors en pròximes dates per si cal augmentar les mesures en el conjunt de la província de Màlaga o d'Andalusia» en general.

Amb tot, Bendodo ha reiterat el missatge que l'evolució de la pandèmia a Andalusia és «millor que en la mitjana d'Espanya», i des de la Junta es treballa «perquè es contingui de la millor manera possible», amb mesures que «s'han anat reforçant i adaptant amb l'evolució del virus», tenint en compte en aquest sentit que la «segona ona» que a Espanya s'esperava «per a octubre s'ha avançat a agost», encara que amb «menor incidència» a Andalusia que en la mitjana del país.

Sobre aquest tema, el conseller portaveu ha cridat l'atenció també sobre la «pressió turística» que ha registrat Andalusia aquest estiu, «la major de qualsevol altra regió» a Espanya, amb «més de cinc milions de visitants entre juliol i agost», per la qual cosa, una vegada que comencin a marxar aquests turistes, des de la Junta entenen que, «per sentit comú», la corba de contagis «hauria d’aplanar-se o descendir durant la primera quinzena de setembre», segons ha assenyalat Bendodo.


Comentaris

envia el comentari