AstraZeneca interromp els assajos de la vacuna d'Oxford per la «malaltia inexplicable» d'un dels participants

La farmacèutica, en l'última fase de proves de la vacuna, revisarà les dades de seguretat

Investigadors que estudien una vacuna en un laboratori dirigit per l’empresa biotecnològica sud-africana TASK a Ciutat del Cap, Sud-àfrica
Els assajos clínics de la vacuna d'Oxford s'han aturat temporalment. | ACN

AstraZeneca ha interromput temporalment els assajos de la vacuna contra la covid-19 que ha desenvolupat amb la Universitat d'Oxford per la «malaltia potencialment inexplicable» d'un dels participants, segons un comunicat de la companyia difós pel portal 'Stat'. La farmacèutica, en l'última fase de proves de la vacuna, revisarà les dades de seguretat.

En el comunicat, remarca que en grans assajos, es poden desenvolupar malalties per casualitat, però això s'ha de revisar molt curosament. «Estem treballant per agilitzar la revisió de l'esdeveniment per minimitzar qualsevol possible impacte en el calendari de l'assaig», afegeix AstraZeneca, que diu que estan compromesos amb la seguretat dels participants i els més «alts estàndards» en els seus assajos.

El voluntari que ha patit aquest potencial efecte secundari, que no s'ha revelat de quin tipus, resideix al Regne Unit i s'espera que es recuperi.

Un fet «bastant habitual»

El catedràtic de Farmacoepidemiologia de la Universitat d'Oxford, Daniel Prieto-Alhambra, ha explicat a RAC 1 que «és un fet bastant habitual», el que és menys habitual, ha dit, és el rebombori mediàtic. En aquest sentit, ha comentat que «és la segona vegada que s'atura aquest assaig clínic». Ara, un comitè independent avaluarà les dades sobre l'estudi per analitzar si «la malaltia potencialment inexplicable» s'ha produït en altres voluntaris que participen en els assajos clínics i prendrà una decisió. 

Mentre no hi hagi una decisió d'aquest comitè independent no se sumarà més gents als assajos clínics que des de fa unes setmanes realitza la farmacèutica AstraZeneca en diversos punts del món amb milers de persones.

Tres milions de dosis de la vacuna per l'Estat espanyol

La notícia de la interrupció temporal dels assajos clínics de la vacuna d'Oxford arriba dos dies després que el ministre de SanitatSalvador Illa, assegurés que, si no hi havia cap contratemps, Espanya disposaria de tres milions de vacunes contra la Covid-19 el pròxim mes de desembre. Aquestes vacunes suposen el 10% del total de 30 milions de dosis que la Unió Europea adquirirà sempre que superin les proves i assajos clínics amb garanties.

Així mateix, aquest dimarts, el secretari de Salut Pública de la Generalitat de Catalunya, Josep Maria Argimon, explicava en una entrevista al programa 'El món a RAC 1' que la vacuna d'Oxford estaria disponible a finals de novembre i que es preveia que al desembre es poguessin aplicar les primeres dosis —100.000 d'elles a Catalunya. Caldrà veure si aquesta interrupció temporal en els assajos clínics retarda o no l'arribada de la vacuna.


Comentaris

envia el comentari