El vicepresident en funcions de la Generalitat, Pere Aragonès, en un acte electoral d'ERC

ERC insisteix: Aragonès dona un vot de confiança a la taula de diàleg

Avui divendres fa un any de la primera i última reunió amb el govern espanyol

El vicepresident amb funcions de president, Pere Aragonès, s'ha mostrat confiat que després de la formació del nou govern se sabrà aprofitar «bé» la taula de diàleg així com els altres instruments que hi ha per arribar a consensos. Així ho ha dit des de Martorell, on s'ha presentat un acord amb Seat en el marc de la vacunació contra la covid-19, just el dia que fa un any de la primera i última reunió de l'anomenada taula de diàleg que ERC va pactar arran de la investidura de Pedro Sánchez.

Aragonès no ha volgut entrar en les negociacions per formar govern al·legant al seu paper «institucional». I s'ha limitat a apostar pels grans acords per fer front als reptes polítics, socials, econòmics i ambientals.

L'oposició carrega contra Colau després de tombar el Programa d'Actuació Municipal

En un altre ordre de coses, però encara en el pla polític, el ple de Barcelona ha rebutjat aquest divendres l'aprovació del Programa d'Actuació Municipal 2020-2023, l'anomenat PAM. Només hi han votat a favor els dos socis de govern, BComú i PSC, mentre que la resta de grups a l'oposició hi han votat en contra. ERC, JxCat i Ciutadans han confirmat el seu vot contrari, com ja van anunciar durant la tramitació del PAM en comissió, i el PP i Barcelona pel Canvi, que havien fet reserva de vot fins al ple, han anunciat finalment que no podien donar-hi suport. El regidor de Presidència, Jordi Martí Grau, ha lamentat especialment que Esquerra no hi doni suport i ha atribuït el posicionament dels republicans a les negociacions en marxa per formar govern a la Generalitat.

«Em sap greu, no es pot anar a missa i repicar», ha replicat Martí al regidor d'ERC Jordi Coronas. En aquest sentit, el regidor de BComú ha recordat tots els pactes que han acordat amb ERC i ha lamentat que el grup republicà estigui «més pendent de la negociació dificilíssima que tenen amb Junts per Catalunya» a la Generalitat. En tot cas, ha dit, els Comuns i el govern de Barcelona els espera «sempre a l'esquerra». Per la seva banda, Laia Bonet, del PSC, ha afirmat que no entenen per què ERC no pot donar suport al PAM i ha criticat que «curiosament» el grup d'Ernest Maragall no presentés cap al·legació al document.

En la seva intervenció, Coronas ha argumentat que el PAM és «poc ambiciós», no reflecteix «transgressió» ni permet rendir comptes perquè és «inconcret». A banda, també ha assegurat que s'ha fet amb una participació «sota mínims». Segons Coronas, no han presentat al·legacions perquè no comparteixen d'entrada el projecte recollit en el PAM. Per la seva banda, JxCat ha apuntat que el PAM ha nascut «coix» i els sembla un «paper mullat» més que un full de ruta «realista i coherent». A més, ha recordat que estan en contra de la unió del tramvia per la Diagonal, un dels projectes recollits en el full de ruta presentat per BComú i el PSC.