Pedro Sánchez ha comparegut aquest divendres al migdia als jardins del Palau de la Moncloa després de l'últim Consell Europeu. El president del govern espanyol ha volgut valorar el cim mantingut de manera virtual amb la resta de líders europeus on bàsicament s'ha debatut sobre l'impacte de la pandèmia en el continent. Però com era lògic, bona part de la roda de premsa posterior s'ha centrat sobre l'última regularització del rei Joan Carles.
Sánchez ha volgut insistir que totes les notícies protagonitzades per l'emèrit li provoca un «sentiment de pertorbació i incomoditat». Però ha estat encara més contundent sobre el que ell ha anomenat «conductes incíviques» de l'emèrit. «Sento el mateix rebuig que la majoria de la ciutadania espanyola», afirmava.
«Si algú ha comès irregularitats, el que ha de fer és reparar-les»
El president ha tornat a recordar les paraules que va pronunciar en una de les seves últimes compareixences públiques sobre aquest assumpte. Sánchez explicava que en aquest país «no es jutja a institucions», sinó l'activitat que pugui realitzar cada persona, posant com a exemple també a les activitats que puguin haver tingut polítics o magistrats respecte al Congrés o tot l'estament judicial. Assegurava que «si algú ha comès irregularitats, el que ha de fer és reparar-les».
Sobre aquest assumpte també volia lloar el paper de l'actual cap de l'Estat, el rei Felip VI. D'ell, ha insistit que al llarg del seu regnat ha estat tot una demostració d’«exemplaritat i transparència» i ha volgut recalcar el suport del govern a la monarquia. A més, ha volgut negar contundentment que el rei emèrit pot rebre un tracte de favor en àmbit fiscal o judicial. «En absolut», afirmava i demanava, en una posterior resposta, no qüestionar la professionalitat de l'Agència Tributària. Sánchez no ha volgut entrar a valorar la possible volta del rei Joan Carles, dient que són «qüestions personals».
Acords europeus sobre la pandèmia
Abans de contestar als periodistes sobre Juan Carlos, Pedro Sánchez ha fet un breu resum sobre els temes tractats amb la resta de líders europeus. Bàsicament, s'ha centrat a explicar que han coincidit en la necessitat que s'augmentin els esforços perquè hi hagi una major producció de vacunes contra la Covid-19.
Al seu torn, també ha volgut valorar el fet que tots els països hagin estat a favor de crear un passaport de vacunació europeu que pugui ajudeu a millorar la seguretat i la volta al turisme, beneficiant especialment al nostre país. Finalment, ha destacat com tots han coincidit a mostrar-se preocupats per les noves variants de la Covid i per impulsar els esforços en la seqüenciació del virus, destacant la labor que ja s'està fent al nostre país.
Dures crítiques al PP després de trencar-se les negociacions sobre el CGPJ
L'altre gran punt que ha tractat el president, tant durant la seva compareixença com responent a les preguntes dels periodistes, ha estat la ruptura de les negociacions per part del Partit Popular per a acordar una nova cúpula del Consell General del Poder Judicial.
Sánchez insistia que per a arribar a un acord és sempre necessari «renunciar a alguna cosa» i fer-ho «sempre sense vetos». Ha afirmat que aquest és «el preu que hem de pagar totes les forces polítiques».
Ha criticat obertament la decisió del «principal partit de l'oposició», a qui ha demanat que rectifiqui. «Pensàvem tots que la lògica del bloc s'havia acabat, però desgraciadament no ha estat així». Ha arribat a afirmar sobre la decisió del PP. Mentrestant, demanava un pacte que pugui ajudar a «posar de nou en marxa el país», i que permeti la reconstrucció i la reactivació que són tan necessàries.