Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
TV3

TV3, al punt de mira: El Suprem confirma «falta de neutralitat» en campanya electoral

Es tracta de l'emissió especial d'una manifestació a Madrid i d'un documental sobre el procés

TV3
El Tribunal Suprem confirma que TV3 no va respectar la neutralitat durant la campanya de les anteriors eleccions generals. | ACN

El Tribunal Suprem ha rebutjat un recurs presentat per la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) contra dos acords de la Junta Electoral Central que van apreciar vulneració del principi de neutralitat informativa i de respecte al pluralisme polític i la igualtat per part de TV3 en el període electoral de les generals del 2019. En concret, per una cobertura d'una manifestació a Madrid pel dret a decidir celebrada el 16 de març i també per l'emissió d'un documental el 9 d'abril amb el títol 'Un procés dins el procés'.

El Suprem apunta que la televisió pública de Catalunya no va mantenir la neutralitat durant la campanya electoral de les darreres eleccions generals

En el primer cas, el Suprem constata que els drets que es reivindicaven en aquella manifestació eren els mateixos que els que defensen formacions que es presentaven a les eleccions, i que es va transmetre en la seva totalitat, durant més de dues hores, amb un important desplegament de mitjans. Hi van aparèixer dirigents d'aquests mateixos partits. «Va oferir una difusió qualificada de missatges polític-electorals defensats per algunes candidatures a la qual no van tenir accés la resta», apunta en la seva resolució. Al seu parer, això crea «desigualtat entre els que concorren a les eleccions per l'avantatge que aporta als que es beneficien d'aquest tractament».

Pel que fa al documental, creu que tenia interès informatiu i també incidència electoral, i per això la seva emissió estava subjecte als principis de neutralitat i de respecte al pluralisme polític de l'article 66 de la LOREG, que van ser conculcats en ser emès en període electoral. El Suprem afegeix que la CCMA no ha explicat quina raó li exigia programar el documental precisament en aquell moment. També subratlla que el programa «projectava una imatge que afavoria les persones llavors en presó preventiva per la causa del procés i les idees que defensen».

El CGPJ, bloquejat

En un altre ordre de coses, però encara en l'àmbit de les altes instàncies de la Justícia espanyola, el govern espanyol i el PP han mantingut contactes telefònics i reunions durant aquest dijous per arribar a un acord en la renovació de la cúpula del Consell General del Poder Judicial (CGPJ). Segons un comunicat de l'executiu de Pedro Sánchez, les dues parts han constatat que hi ha «esculls» que impedeixen un acord. El ple del CGPJ ha acordat retirar de l'ordre del dia els nomenaments que tenia previst fer aquesta setmana davant la possibilitat d'un acord.

Govern espanyol i PP també tenen sobre la taula la renovació al Tribunal Constitucional (TC), el Defensor del Poble, el Tribunal de Comptes i l'Agència Espanyola de Protecció de Dades. De moment només s'ha arribat a un acord perquè el periodista José Manuel Pérez Tornero sigui president de la RTVE.