Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
El vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, en roda de premsa amb mascareta

Aragonès carrega contra Tremosa per la filtració del pla de reobertura de l'economia: «Només genera confusió»

El vicepresident diu que el Govern vol aixecar les restriccions però que no es prendran «decisions precipitadament»

El vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, en roda de premsa amb mascareta
Pere Aragonès ha carregat contra Ramon Tremosa per la filtració del pla de desescalada del Departament d'Empresa. | Generalitat de Catalunya

Esquerra i Junts per Catalunya continuen tirant-se els plats pel cap. Aquest dimecres s'ha viscut un nou episodi que ha tingut com a protagonistes Pere Aragonès i Ramon Tremosa. El vicepresident amb funcions de president ha carregat contra la filtració del pla del departament d'Empresa —dirigit per Tremosa—, que preveu diversos escenaris per reobrir gradualment sectors econòmics com la restauració o l'estètica. «Obrir debats a través dels mitjans sobre què farà o deixarà de fer el Govern només genera confusió», ha assegurat Aragonès en un fil al seu compte personal de Twitter.

Pere Aragonès ha afegit que si bé la intenció de l'Executiu català és «aixecar les restriccions quan sigui possible» no es prendran «decisions precipitadament». El vicepresident ha remarcat que les decisions es prendran «sempre seguint criteris sanitaris» i «escoltant els experts i entenent quina és la millor solució per l'interès general». La piulada d'Aragonès arriba després que aquesta tarda s'hagi filtrat el contingut d'un pla elaborat pel Departament d'Empresa —i que es va enviar a Salut la setmana passada— que preveu cinc nivells de desescalada amb la reobertura progressiva dels diversos sectors econòmics.

El document amb el pla, avançat pel digital 'El Nacional', preveu l'obertura al 50% de les terrasses per fer dinars en la fase immediatament posterior al tancament actual, anomenada fase 3b. Fonts del departament de Tremosa apuntaven que la seva intenció seria que aquesta fase 3b, que també inclouria la reobertura de l'estètica amb cita prèvia o dels centres comercials amb reducció de l'aforament al 30%, es pogués aprovar aquesta mateixa setmana.

Les decisions s'han de «consensuar» al Consell Executiu

La publicació del pla, però, ha generat una reacció d'Aragonès. «El Govern comunica les decisions adoptades després de consensuar-les en el sí del Consell Executiu i havent-ne avaluat l'impacte sanitari, econòmic i social», ha dit. El vicepresident també ha assegurat que l'Executiu vol que les decisions que impacten sobre sectors concrets «s'acompanyin d'ajuts per pal·liar-ne els efectes», tot i que ha admès que «l'infrafinançament crònic» de Catalunya «és una limitació evident i sagnant per poder fer que els ajuts tinguin la dotació justa».

Així mateix, Aragonès ha tornat a lamentar l'episodi dels ajuts als autònoms i ha demanat disculpes. «Les ajudes tenien l'objectiu de ser àgils i útils, però no van funcionar com esperàvem. Estem ja treballant per presentar-ne de noves, més àmplies, de forma immediata», ha reiterat. En aquest sentit, aquest dimecres s'ha conegut que aquests ajuts es gestionaran directament pel vicepresident, deixant de banda el conseller El Homrani.

Petició a Pedro Sánchez d'una «moratòria immediata dels impostos pels sectors afectats»

El vicepresident també ha disparat contra el govern espanyol, recordant també que va demanar al president del govern central, Pedro Sánchez, una «moratòria immediata dels impostos pels sectors afectats», així com la rebaixa de les quotes d'autònoms i un pla de xoc econòmic i social urgent. «Encara no tenim resposta: mostra de la falta de consideració pels afectats», ha dit.

Així mateix, Aragonès ha exigit a comuns i PSC que «aparquin les acusacions electoralistes i forcin al seu govern a donar solucions als sectors més afectats per l'aturada». Pel vicepresident, «Regne Unit, Alemanya, França o Itàlia estan prenent decisions pràcticament calcades a les del Govern». «No és un caprici prendre decisions impopulars i amb tanta afectació per la ciutadania. Es prenen per sentit de la responsabilitat i amb l'únic objectiu de salvar vides», ha conclòs.