La portaveu d'ERC, Marta Vilalta afirmava aquest dimarts que la posició de sortida d'Esquerra de cara la investidura era el no, un punt de partida que ja havia defensat Rufián en campanya electoral. Què hauria de passar, doncs, per moure's cap a una abstenció que PSOE i Podem necessiten per a la investidura de Sànchez?
El coordinador nacional d'ERC, Pere Aragonès, ha assegurat aquest dimecres que si el PSOE i Unides Podem es comprometen a crear una taula de negociació política entre les institucions catalanes i l'Estat els republicans es replantejarien el no a la investidura de Pedro Sánchez.
En una entrevista a Catalunya Ràdio, i amb una postura semblant a la del president Quim Torra, ha obert la porta a facilitar la coalició de govern sempre que hi hagi el «previ compromís» de tirar endavant la negociació. Ha subratllat que hauria de ser «igualitària» i amb «llibertat» per a fer les propostes que es considerin a cada banda. El vicepresident del Govern ha reclamat «garanties» en el compliment i «seguretat jurídica» de manera que no es pugui modificar allò que es tracti en aquesta negociació.
Nou full de ruta en el camí cap a la independència
També ahir, un cop assaborida una nova victòria electoral a Catalunya, els republicans publicaven un document on marcaven un nou full de ruta pels pròxims mesos. Aquest, que haurà de ser aprovat en el pròxim congrés nacional del 21 de desembre del 2019, estableix tres vies, de manera prioritària, en el camí cap a la indepèndencia.
La primera seria mantenir el diàleg amb l'Estat per aconseguir un referèndum pactat. En segon terme, plantegen mantenir la mobilització i desobediència civil i pacífica per forçar la votació. Una darrera opció seria tornar a la unilateralitat.
[NOTÍCIA]@Esquerra_ERC traça una estratègia en la ponència del 28è Congrés Nacional per enfortir el moviment independentista i tornar a intentar un embat amb l'Estat per culminar el camí a la #RepúblicaCatalana
info!https://t.co/tpFbV1eu6i— Esquerra Republicana (@Esquerra_ERC) November 12, 2019