Imatge de Josep Maria Argimon en una roda de premsa

Argimon admet que si es poguessin pagar ajuts als sectors tancats, no s'optaria per reobrir

El secretari de Salut Pública ho ha explicat aquest dijous a 'Els Matins de TV3'

El secretari de Salut Pública de la Generalitat de Catalunya, Josep Maria Argimon, ha reconegut aquest dijous, en una entrevista a TV3, que «si es poguessin pagar ajuts com a França, no s'estaria reobrint». D'aquesta manera, la mà dreta de la consellera Alba Vergés ha admès que si s'està produint la reobertura no és pas per qüestions sanitàries, sinó perquè econòmicament no es poden permetre un tancament més prolongat sense atorgar ajuts econòmics als sectors afectats.

Unes paraules del doctor Argimon que, sens dubte, han aixecat polseguera perquè han servit per reconèixer que, més enllà de motius epidemiològics, la Generalitat s'ha vist obligada, davant la seva manca de capacitat de donar ajuts pecuniaris, a reobrir els sectors clausurats malgrat que els números encara reflectien una situació sanitària d'allò més delicada.

Les vacunes, primer en unitats mòbils

A més, Josep Maria Argimon ha avançat que Salut estudia un pla de vacunació contra la covid-19 que contempli l'administració de vacunes primer amb unitats mòbils i després a punts centralitzats a diversos llocs de Catalunya. El secretari de Salut Pública ha remarcat que de moment es tracta d'un esborrany. Per la seva banda, el coordinador de la unitat de seguiment de la covid-19, Jacobo Mendioroz, ha dit que les properes setmanes es començarà a treballar en una eina d'intel·ligència artificial per millorar el rastreig de contactes, que intentarà creuar dades per detectar la confluència en l'espai-temps de persones contagiades i contactes. Mendioroz ha detallat que ara hi ha gairebé 3.000 persones treballant en el rastreig.

En el marc de la comissió de Salut, Argimon ha explicat que el Departament està treballant en un pla de vacunació per poder vacunar unes 450.000 persones durant el primer trimestre de l'any. De moment, la primera opció de Salut és fer-ho primer amb unitats mòbils i després amb punts centralitzats a diversos llocs del territori. El secretari de Salut Pública ha explicat que caldrà detallar molt bé el pla, perquè el fet que s'hagi de conservar les vacunes a -80 graus i que al cap de 5 dies de temperar-les ja perdin les seves qualitats fa «molt difícil» l'administració.

Pel que fa a les dades epidemiològiques, Argimon ha celebrat que els contagis es redueixin a un bon ritme (concretament, cada setmana n'hi ha un 35% menys de mitjana), però ha admès que la situació és diferent en els ingressos a UCI, amb una baixada d'entre un 1% i un 3% al dia. En aquest sentit, ha demanat responsabilitat a la ciutadania en el marc de la flexibilització de les restriccions —especialment en els casos de la restauració— per tal d'evitar una tercera onada de cara a Nadal o Reis i ha avisat que venen «uns mesos complicats i un hivern cru i dur».